Nužan preduvjet za ohrabrenje

ponedjeljak, 14.11.2016. - ponedjeljak, 14.11.2016.
kate_ter_haar_630

Southeast Europe Coalition on Whistleblower Protection u suradnji s Kućom ljudskih prava, GONG-om i Centrom za mirovne studije organizira konferenciju pod nazivom Zaštitimo zviždače! u utorak, 15. studenog, u 10 sati u Kući ljudskih prava (Selska cesta 112c, Zagreb).

“Budući da smo prečesto svjedoci da su zviždači žrtve progona i prijetnji, njihova uloga u društvu kojeg, nažalost, karakterizira klijentelizam, korupcija i nepovjerenje građana prema institucijama, sve ja važnija. Nužan preduvjet za ohrabrenje ljudi na otkrivanje nezakonitih ili neetičnih procesa u javnom i privatnom sektoru je zakonski okvir koji osigurava adekvatnu pravnu zaštitu tim osobama”. 

O tome zašto u Hrvatskoj još uvijek nedostaje političke volje da se donese Zakon o zviždačima, kakva je njihova uloga u zaštiti europske vladavine prava, a kakva u susjednoj Bosni i Hercegovini koja je donijela zakonski okvir za zaštitu zviždača, na konferenciji za medije će govoriti Saša Leković, Hrvatsko novinarsko društvo, Duje Prkut, GONG, Mark Worth, Southeast Europe Coalition on Whistleblower Protection.

Nakon konferencije za medije bit će održana stručna panel rasprava o važnosti uređenog zakonodavstva o zviždačima. Rasprava će se održati od 10:30 do 12 sati također u prostoru Kuće ljudskih prava. Na položaj zviždača u regiji te kako je njihova zaštita uređena u Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Albaniji, osvrnut će se Aleksandar Bozhinovski, Centar za istraživačko novinarstvo SCOOP, Makedonija, Arjan Dyrmishi, Institut za demokraciju i medijaciju, Albanija, Zoran Gavrilović, Ured za društvena istraživanja, Srbija, Saša Leković, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatska, Jasna Panjeta, Regionalna inicijativa protiv korupcije, Bosna i Hercegovina, Albulena Sadiku, Balkanska istraživačka mreža, Kosovo.


Povezano