Književnost u Močvari

nedjelja, 15.12.2013. -
pisanje_pisaca_masina_zuto_630_0_0

Program tribine Književnost u Močvari, pod egidom Novi pisci u Močvari, odvija se sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije hrvatskih autora, onih rođenih od 1980. nadalje, koji su stjecajem okolnosti ostali još u sjeni prethodne generacije. Zbog rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti.

Program koncipira i vodi pisac Robert Perišić koji je najmlađu scenu prethodno kritički istražio te, zajedno s Andreom Milanko, uredio antologiju novih hrvatskih prozaika pod naslovom Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.).

Gosti su tribine koja će biti održana u ponedjeljak, 16. prosinca, od 20 sati u klubu Močvara Tamara Crnko, Nikola Leskovar i Vladimir Arsenić.

Tamara Crnko rođena je u Rijeci 1987. godine. Završila je Filozofski fakultet u Rijeci – kulturologija (mediolog). S pričom Njegova stjenica osvojila je nagradu na natječaju Kamov ukratko povodom obilježavanja stogodišnjice smrti Janka Polića Kamova 2010. Dobitnica je nagrade Zlatko Tomičić Karlovačkog književnog kruga za priču Samo susjedi 2011. Objavila je roman Blokiraj ovo! (Studio TiM, Rijeka, 2011.) smješten u kontekst studentske blokade. Kao član neslužbene grupe proizašle iz Laboratorija Fantastike radi na zajedničkom romanu o gradu Rijeci. Piše osvrte o filmu i medijskoj kulturi za kvarnerski.com i za magazin gradske knjižnice Rijeka.

Nikola Leskovar rođen je 1983. godine. Živi u Varaždinu. Studij hrvatskog jezika i književnosti završio je u Rijeci. Pohađao tečaj kreativnog pisanja koji je vodila književnica Daša Drndić. Trenutno radi kao novinar i lektor u županijskom tjedniku Varaždinske vijesti. Član je riječke književne udruge Katapult. Književne radove objavljivao u časopisima Zarez, Ulaznica i drugdje, a priča Apokalipse objavljena mu je u zbirci regionalnog natječaja Izvan koridora (2011.). S odlomkom iz neobjavljenog Romana u nestajanju uvršten je u pregled novih hrvatskih prozaika Bez vrata bez kucanja.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu 1972., a živi u Zrenjaninu. Književni je kritičar i prevoditelj. Magistrirao je komparativnu književnost u Tel Avivu, a prevodi s engleskog i hebrejskog. Redovni je kritičar internetskog portala e-novine i suradnik portala booksa.hr. Povremeno piše za Think tank, Beton, Quorum i Peščanik. Jedan je od pokretača književnog časopisa Ulaznica koji od 2007. izlazi u Zrenjaninu. Kao jedan je od značajnijih kritičara u regiji Arsenić svojim kritičkim pogledom nastoji obuhvatiti različite scene i generacije, te je pisao i o najmlađim hrvatskim prozaicima, o čemu će biti riječi na ovoj, posljednjoj tribini u ciklusu. 


Povezano