Kaznenim zakonom po novinarima

utorak, 16.04.2013. - srijeda, 17.04.2013.
kazneni_zakon_630

Zašto je novouvedeno kazneno djelo protiv časti i ugleda, nazvano “sramoćenje”, novinarima posve neprihvatljivo? Koliko je 148. članak Kaznenog zakona opasan za novinarstvo? Zašto se novinarima zakonom onemogućuje da prokazuju brojne nepravilnosti: korupciju, krađe, utaje? Zašto će novinar moći odgovarati i zbog prenošenja tvrdnji sugovornika?

Kome ovakve izmjene Kaznenog zakona najviše odgovaraju i koriste? Hoće li zbog mogućih drastičnih novčanih kazni splasnuti broj tekstova o korupciji i mnogim drugim nedjelima? Je li pravom profesionalnom novinarstvu odzvonilo? Zašto se teret dokazivanja prebacio na novinara?

Što jest, a što nije javni interes? Koja je i kakva uloga sudaca u eventualnim budućim postupcima protiv novinara koji se odnose na kazneno djelo “sramoćenja”? Zašto je Hrvatsko novinarsko društvo Saboru, Vladi i ministrima pravosuđa i kulture poslalo zahtjev za izmjenom spornih stavki novog Kaznenog zakona?

Glavni su govornici tribine Vesna Alaburić, odvjetnica, Jasna Babić, novinarka, Davor Derenčinović, profesor na Katedri za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, Marinko Jurasić, novinar i kolumnist Večernjeg lista, Dražen Kevrić, sudac i glasnogovornik zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, te Petar Novoselec, umirovljeni profesor kaznenog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu i član radne grupe za izradu novog Kaznenog zakona. Moderatorica je tribine Ana Raić Knežević, novinarka Novog lista i potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva.

Deseta Novinarska srijeda bit će održana 17. travnja godine u 19 sati, u Velikoj dvorani Novinarskog doma.


Povezano