Vrijeme i (ne)ispunjenje

srijeda, 20.03.2013. - subota, 23.03.2013.
badco_is_there_life_on_stage_4_630

Simpozij Strgane izvedbe: Vrijeme i (ne)ispunjenje koji će na više lokacija u Zagrebu biti održan od 21. do 24. ožujka, uzima kao polazište za istraživanje konvergencija između vremenskih struktura, slika vremena i proizvodnje oblika života. Simpozij će okupiti niz stručnjaka i umjetnika u razmjeni mišljenja o kritičkom pristupu načinima na koje vrijeme uvjetuje rad, afekte i vrijednosti te kako se to odražava u izvedbenim i medijskim umjetnostima. Uvođenje novih oblika rada i organizacije radnog vremena vodi u potragu za ravnotežom među različitim formama društvenog vremena. “Nedostatak vremena” time postaje ne samo važna tema iz društvene i biološke perspektive, nego i dramaturški i izvedbeni problem. U dvadesetom stoljeću izvedba se razvijala u korespondenciji s principima fordizma – neprestano kretanje, brzina, oscilacija između reda i kaosa, reguliranog i slučajnog. Suvremena izvedba, prije svega ples, u posljednje dvije dekade odražava duboke promjene postfordistickih načina proizvodnje (kognitivna i afektivna virtuoznost, višeslojna temporalnost, neposrednost, suradnički procesi, otvorenost djela itd.) Shodno tome, različiti koreografski procesi ne mogu se samo shvaćati kao umjetničke prakse, nego i kao širi društveni procesi raspoređivanja tijela u vremenu i prostoru. Istovremeno općeprisutno dokidanje razlika između filma, televizije i kompjutora te urušavanje različitosti među njima odgovarajućim vremenskim iskustvima kroz tehnologije rada, putovanja, komunikacije i gledanja rezultiraju novim ideologijama brzine i sažimanja koje otvaraju mogućnosti promišljanja izlagačke sporosti i strategije rekapitulacije u izvedbi.

Krećući se unutar tog tematskog preispitivanja u programu simpozija izlagat će, predstaviti knjige, filmove i kazališne izvedbe umjetnici i teoretičari: Sean Cubitt, Marie-Luise Angerer, Benjamin Noys, Stephen Zepke, Bojan Đorđev, Maska Seminar, Nik Wakefield, TkH – Walking Theory, Karin Harrasser, Giles Brokensha, Marjana Krajač, Franck Leibovici, Saska Rakef, Nicolas Rey i BADco.

Sva događanja su na engleskom jeziku. Detaljan raspored simpozija i umjetničkog programa dostupan je ovdje

Umjetnički program BADco. organizira u suradnji s Multimedijalnim institutom, Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, POGON – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Kulturom promjene – Studentski centar, Što, kako i za koga / WHW i Zagrebačkim plesnim centrom.

 


Povezano