Actionable Image

srijeda, 14.03.2012. - petak, 16.03.2012.
Dinko Rupcic_Responsibility for Things Seen_630
Program Actionable Image potaknut je instalacijom Odgovornost za  viđeno koja je 2011. predstavljena u sklopu hrvatskog sudjelovanja na Venecijanskom bijenalu. Kako je izložbeno djelo pretpostavljalo odsutnost izvođača, netipičnu situaciju za izvedbenu skupinu, rad je nastao polazeći od ideje teatra drugim sredstvima i od namijenski izrađenog računalnog video sistema koji uspostavlja specifične odnose između tijela, slike i tehnologije. Na taj rad koji je predstavljen na Venecijanskom bijenalu u veljači ove godine nadovezala se predstava Tamno i natrag koja pak polazi od prevođenja procedura kina teatarskim sredstvima.

Simpozijem i umjetničkim programom Actionable Image: Agency of Image, Performance of Body, Apparatus of Spectating okupljaju se istaknuti međunarodni i lokalni umjetnici i teoretičari koji rade na polju izvedbenih i likovnih umjetnosti te filma. Time BADco. nastavlja s preispitivanjem eksperimentalnih susreta između slike i tijela – dvaju materijalnih modusa ekspresije čiji su susreti u našem dobu dominantno uređeni, komponirani i posredovani vizualnim tehnologijama.

Krećući se unutar tog tematskog preispitivanja u programu simpozija simpoziju izlagat će umjetnici i teoretičari: Jonathan Beller (US), Maaike Bleeker (NL), Andrea Božić (HR/NL), Scott DeLahunta (US), Vlatka Horvat (HR/UK), Rosanna Irvine i Katrina Brown (UK), Sonja Leboš (HR), Donna Szoke (CA), Manuel Vason (IT/UK), Jasmina Založnik (SI), Stephen Zepke (NZ/AT) i BADco. 

U sklopu umjetničkog programa 15. ožujka u 21 sat u ZKM-u bit će izvedena predstava Tamno i natragizvedbu u mediju proširenog kina američkog umjetnika Brucea McClurea 16. ožujka u Teatru &TD, izvedbeno predavanje Bojana Đorđeva i Siniše Ilića te instalaciju Odgovornost za viđeno 17. ožujka u galeriji Nova.

Sva događanja su na engleskom jeziku. Organizator je BADco. u suradnji s kustoskim kolektivom Što, kako i za koga – WHW, Multimedijalnim institutom i Kulturom promjene SC-a.

Za detaljan raspored simpozija i umjetničkog programa pogledajte ovdje.

Foto: Dinko Rupčić / Responsibility for Things Seen

 


Povezano