Umjetnost hakiranja dostupne tehnologije

srijeda, 08.11.2017. - petak, 10.11.2017.
theremidi_WEB

Drugo izdanje Sajma 3N: Napusti normalne naprave održava se od 9. do 11. studenog, dovodeći u Filodrammaticu uradi-sam entuzijaste, inovatore i umjetnike koji će predstaviti uređaje nastale hakiranjem svima dostupne tehnologije.

Kao mjesto okupljanja znatiželjnika koji uživaju u procesu učenja i dijeljenja znanja, sajam nastoji ponuditi priliku za upoznavanje različitih ideja i ostvarenja, mjesto gdje se posjetitelji i izlagači mogu međusobno upoznati, učiti jedni od drugih i otvoriti mogućnost buduće suradnje. Ovogodišnji je sajam podijeljen na predavački, radionički i izlagačko-izvedbeni dio.

Nagrađivani američki umjetnik s prebivalištem u Berlinu Adam Harvey održat će u četvrtak, 9. studenog u velikoj dvorani Filodrammatice predavanje Od 1 do 100 piksela: Nadzor, privatnost i računalni vid, koje će započeti u 20 sati. U predavanju će raspravljati o problemu sve većeg i bržeg rasta tehnologije prepoznavanja lica, kao i o mogućim načinima i strategijama njenog nadmudrivanja.

Petak, 10. studenog rezerviran je za dvije radionice. Harvey će održati radionicu Tehnologije prepoznavanja lica, čiji će polaznici istraživati implikacije življenja u svijetu koji je sve više čitljiv strojevima, i u konačnici zajedno kreirati svoj sustav prepoznavanja lica. Druga radionica, Sound Happens in The Group!, namijenjena je svima koje zanima spoj tehnologije i zvuka. Pod vodstvom ljubljanskog Theremidi Orchestra polaznici će moći birati između nekoliko elektroničkih sklopova i zajedno eksperimentirati u stvaranju zvukova. Sudjelovanje na radionicama je besplatno i ne zahtijeva nikakvo predznanje, a radi ograničenog broja sudionika potrebna je prijava putem maila.

Idućeg dana, u subotu, 11. studenog u velikoj dvorani Filodrammatice održat će se EXPO na kojem će od 17 sati svoje neobične uradi-sam uređaje, interaktivne instalacije, robotičke naprave i čudnovate instrumente predstaviti više izlagača iz Hrvatske i okolnih zemalja. Gosti sajma bit će Visualia Group koja već nekoliko godina u Puli organizira hvaljeni Visualia festival svjetla, Anselmo Tumpić koji će, između ostalog, predstaviti rad Glačalo vs Crni kvadrat za koji je prije nekoliko dana primio nagradu 52. Zagrebačkog salona, Theremidi Orchestra iz Ljubljane i zagrebačka Radiona.org koji donose više uradi-sam naprava, te skupina mladih dizajnera i inovatora koji su pod mentorstvom Olega Šurana i Martina Skellyja osmislili instalaciju The Message. Istovremeno će beogradski Hacklab priređivati Kryptožurku, na kojoj će svi zainteresirani moći naučiti praktične načine zaštite privatnosti na internetu. U 20 sati započet će program audiovizualnih eksperimentalnih performansa u izvedbi Theremidi Orchestra, Micronije te Miodraga Gladovića i Bojana Gagića.

Raspored događanja dostupan je na sljedećoj poveznici.


Povezano