Dvanaesti Anarhistički sajam knjiga

četvrtak, 07.04.2016. - subota, 09.04.2016.
ashley_webb_630 FOTO: Ashley Webb

Zagreb,Zagrebački plesni centar, 8.-10. travnja

Dvanaesti Anarhistički sajam knjiga održava se od 8. do 10. travnja u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici. 

Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već dvanaest godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret te sve zainteresirane za predstavljanje anarhističke/slobodarske literature i djelovanja što širem krugu ljudi. Sajam stvara mjesto susreta i otvara diskusije važne za sam pokret i društvo. Tijekom prvih deset godina sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu.

Na sajmu ove godine sudjeluju gosti iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Austrije, Engleske, Njemačke, SAD-a, Grčke i drugih zemalja, a bit će predstavljeno nekoliko novih izdanja, među kojima je i jedno o povijesti anarhizma u Hrvatskoj. Riječ je o publikaciji Ane Rajković Širenje bludnih ideja u Slavoniji – Pojava anarhističkih ideja u radničkom pokretu Slavonije koju je ovih dana objavila izdavačka kuća Što čitaš? iz Zagreba. Osim toga, gosti iz Babušnice iz izdavačke družine KKUSIUSK predstavljaju svoja dva nova izdanja, Bukvar anarhizma Alexandera Berkmana i Kućica na Volgi Sergeja Stepnjaka.

Osim predstavljanja knjiga i drugih publikacija, program sajma uključuje niz diskusija pa će ove godine biti riječi o migracijama, granicama i problemima koji iz toga proizlaze, ali i konkretnim projektima solidarnosti s migrantima, poput primjera samoorganiziranog skvota Orfanotrofio u Solunu. Bit će riječi i o problemu masovne „solidarnosti“, kroz razne inicijative pod sloganom „Izbjeglice dobrodošle“, koje također predstavljaju određenu vrstu kolonijalnog ponašanja i koje utihnu kada se otvore politička pitanja i uzroci masovnih migracija.

Program zaključuje diskusija o slobodi i demokraciji, koja dovodi u pitanje sam pojam demokracije, na koji se pozivaju gotovo svi, od raznih društvenih pokreta i svih „zapadnih“ država pa do Sjeverne Koreje.

Sajam i sva predavanja/diskusije su besplatni te otvoreni za sudjelovanje.

Više informacija o sajmu i programu pogledajte na službenim stranicama.


Povezano