Pjesnikinja petkom: Marija Andrijašević i Evelina Rudan

Zagreb, Booksa
petak, 16.02.2024.
Booksa / FOTO: Mirna Pibernik

Na drugoj ovogodišnjoj tribini Pjesnikinja petkom, 16. veljače u 19 sati, gošće u Booksi su dvije nagrađivane pjesnikinje, Marija Andrijašević i Evelina Rudan.

“S pjesnikinjama razgovaramo o prostorima i vremenima koja su ispisali: djetinjstva, kuće, traženje prostora kao doma, ili sjećanja kao potvrde doma koji je nestao, ili se neprestano ponovno gradi našim sjećanjima. Knjiga Smiljko i ja si mahnemo Eveline Rudan, u trenutku kada je izašla dobila je značajan interes i čitatelja i književne kritike, i svrstala se u jedno od najboljih poetskih ostvarenja u dugo vremena, a ovjenčana je i brojnim nagradama. Nova zbirka pjesama Marije Andrijašević Temeljenje kuće, nakon više od desetljeća donosi nam pjesme u prozi koji na sasvim drugačiji način pristupaju temi doma i identiteta, kao i mogućnostima pisanja kao naše trajne i jedine kuće”, poručuju iz Bookse.

Moderatorica Monika Herceg s gošćama će razgovarati o pisanju, poeziji kao jeziku svijeta, unutrašnjim potragama koje se pojave kao pjesme, o tome može li se poezija planirati i pisati s namjerom, ili treba osluškivati trenutak kada je spremna probiti poput vulkana. O metaforama, manjku istih, o procesima koji prethode pisanju, hodanju, propitivanju, dijalozima s pročitanim djelima, koji su objema bitni za proces pisanja.


Povezano