Otvoreno o prostorima

četvrtak, 29.11.2018. - četvrtak, 29.11.2018.
rijeka_630

Filodrammatica, izložba Izgradi platformu (Platforma 9.81), FOTO: Damir Žižić

Rijeka, RiHub, 30. studenog

U sklopu Abecede nezavisne kulture, dugogodišnjeg projekta dokumentiranja i kontekstualiziranja polja nezavisne kulture u Hrvatskoj od 1990-ih, u suradnji s Rijeka EPK 2020, udruga Kurziv, nakladnik portala Kulturpunkt.hr, organizira otvoreni javni razgovor na temu prostora za rad i prezentaciju rada organizacija i inicijativa u kulturi, s posebnim fokusom na suradnje s različitim akterima u polju te nove modele upravljanja kulturnim prostorima. 

U prosincu 2012. organizirali smo otvoreni razgovor u prostoru kojim je upravljao SU Molekula na Delti, a koji je kao jedini prostor za nezavisnu kulturu u tom trenutku bio nedostatan i neadekvatan za sve što se događalo u Rijeci. Otada je primjer povezivanja javnog i izvaninstitucionalnog sektora, Sveučilišta, gradskih kulturnih institucija poput MMSU i HNK, Odjela za kulturu i nezavisne kulturne scene postao jedinstven primjer suradnje lokalne uprave s širim krugom kulturnih aktera. Molekula od 2013. godine upravlja prostorima Palacha, Filodrammaticae i Hartere, odnosno Grad osigurava infrastrukturu i plaća režijske troškove, a Savez tim prostorima osigurava javnu, kulturnu i društvenu namjenu. Otvaranje europskih strukturnih fondova omogućilo je financiranje razvoja novih modela upravljanja kulturnom infrastrukturom, konkretnije civilno-javnih partnerstava. Također, Rijeka je u ožujku 2016. proglašena Europskom prijestolnicom kulture 2020, što je otvorilo neke nove procese na nezavisnoj kulturnoj sceni. U sklopu EPK osmišljen je i otvoren novi suradnički prostor RiHub, prostore na Delti sada koriste umjetnici kao ateljee, prostore za rad i prezentaciju, u prostoru Palacha, između ostalog djeluje Galerija SKC, ali je prostor otvoren nizu organizacija za provedbu svojih programa (probe, predstave, radionice, koncerti, sajmovi itd.). Filodrammaticu također koriste i udruge i pojedinci koji ne pripadaju Savezu, Hartera je zbog previsokih troškova uređenja prepuštena propadanju, otvorena je nova zgrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u prostor Studija Kamov smjestile su se inicijative Građanke svom gradu i Vijeće mladih Benčić, dio prostorija u ex-Ivexu na Delti koristi se za probe bendova, a njima upravlja udruga RiRock.

U petak, 30. studenog u 17 sati u prostor RiHuba pozvani su akteri s nezavisne kulturne scene koji koriste navedene prostore, predstavnici Grada, Europske prijestolnice kulture i Sveučilišta, te svi zainteresirani pojedinci, da bi u neformalnom otvorenom razgovoru pokušali iscrtati daljnji razvojni put Rijeke u pogledu zajedničkih prostora za kulturu i društveno angažirane prakse te zajedničkih borbi za otvorenije društvo, koje nam predstoje.

U prostoru RiHuba gdje će se održati javni razgovor bit će postavljeni materijali dviju izložbi nastalih u sklopu projekta. Izložba Abeceda Nezavisne kulture obuhvaća 16 trailera i video intervjua s umjetnicama i organizacijama koje su obilježile nezavisne kulturne scene Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Izložba je nastala u sklopu suradnje Kurziva s beogradskim SEEcultom, a u travnju 2017. postavljena je kao dio šire dokumentacijske izložbe, u suradnji s Gongom, pod nazivom Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi u regiji od 1980-ih naovamo. Izložba Nezavisni prostori – prostori nezavisnih, nastala u suradnji s udrugom Kulturtreger i SU Klubtura, svojevrstan je povijesni hod kroz društvene centre, klubove i prostore u Hrvatskoj u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac.

Abeceda nezavisne kulture dugogodišnji je projekt otvorenog kraja koji dokumentira polje nezavisne kulture u Hrvatskoj od 1990-ih, ali i ranije. Projekt je nastao kao odgovor na potrebu veće vidljivosti sadržaja koje produciraju akteri nezavisne kulturne scene, te dokumentacije inovativnih praksi i procesa koje razvijaju. Od 2009. godine udruga Kurziv provodi dubinske intervjue s predstavnicima organizacija, umjetnicima i kulturnim radnicima iz cijele Hrvatske, a trenutno se u virtualnom arhivu usmene povijesti na portalu Kulturpunkt.hr nalazi preko stotinu intervjua u pisanom i video formatu. Od 2011. u projekt se uključuje udruga Kulturtreger kada zajedno otvaraju Centar za dokumentiranje nezavisne kulture u klubu Booksa u Zagrebu. Od tada Centar radi kao otvoreni fizički arhiv materijala koje su proizvele organizacije nezavisne kulture te različiti pojedinci (dizajneri, umjetnici, kustosi, teoretičari, aktivisti) te se razvija ne samo kao mjesto očuvanja i historizacije, nego i edukacije, istraživanja i promocije nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj.

Tijekom provedbe projekta prepoznajemo potrebu dubljeg istraživanja tema koje otvaraju organizacije u polju kulture. Tako se pitanje prostora za rad i prezentaciju rada aktera ispostavilo kao jedno od konkretnijih i dugotrajnijih. Njega pokušavamo zahvatiti putem dubinskih fokusiranih intervjua, izložbe Nezavisni prostori – prostori nezavisnih, te publikacije pod nazivom Sitni vez društvene promjene: od prostora inkubacije do prostora participacije, koja putem tekstova i intervjua dokumentira procese nastanka današnjih društveno-kulturnih centara.

Aktivnosti u sklopu projekta podržavaju Ministarstvo kulture i Zaklada Kultura nova.


Povezano