O kinu i kapitalizmu

nedjelja, 12.03.2017. - nedjelja, 12.03.2017.
prazno_kino_630

MM Centar, Zagreb, 13. ožujka

U ponedjeljak, 13. ožujka s početkom u 19 sati, Ante Jerić i Goran Sergej Pristaš razgovaraju o knjizi Kinematički način proizvodnje – Ekonomija pažnje i društvo spektakla, a bit će prikazani i filmovi: Hedonisti (2016.) čuvenog kineskog redatelja Jiaa Zhangkea i film iznenađenja Ane Hušman.

Povodom hrvatskog izdanja važne studije Kinematički način proizvodnje – Ekonomija pažnje i društvo spektakla američkog teoretičara Jonathana Bellera u nakladi Jesenski & Turk, Vizualni kolegij i Kratke slike organiziraju razgovor Gorana Sergeja Pristaša i Ante Jerića o tezama te bitne knjige koja raspravlja o vezi kina i kapitalizma, uz autorovo video-obraćanje.

Kinematografija je paradigmatski primjer toga kako kapital konstruira čin gledanja kao produktivni rad. Jonathan Beller izvodi taj zaključak istražujući filmske inovacije protekloga stoljeća, od revolucionarne sovjetske kinematografije i biheviorizma preko psihoanalize do suvremenog hollywoodskog filma, te donosi analizu industrijalizacije percepcije s kojom živimo sve do danas. 

Da sve ne ostane na govoru, pripremljen je i intrigantni filmski program. Premijerno će tako biti prikazan film Hedonisti (2016.) Jiaa Zhangkea, kao i film iznenađenja Ane Hušman.

Jia Zhangke, na tragu Bellerove teze da je “kinematografija deteritorijalizirana tvornica koja produljuje radni dan u prostoru i vremenu introjicirajući pritom jezik sustava kapitala u osjetilnost”, proširuje područje rada u područje slobodnog vremena, područje ne-rada, područje dokolice, područje gledanja izvan i nevezano uz formalni radni proces, područje puke egzistencije.


Povezano