Feminizam i umjetnost

četvrtak, 17.05.2012. - četvrtak, 17.05.2012.
feminizam_art_630

Razgovor će se usredotočiti na odnos roda, feminizma i umjetnosti u lokalnom i regionalnom kontekstu, s posebnim naglaskom na izvedbene umjetničke prakse i stanje istrazivanja (povijesti) performansa. U posljednje vrijeme ova je tema sve prisutnija i u domaćem kontekstu, s rastućim brojem kustoskih, umjetničkih i izdavačkih projekata usmjerenih na pitanja historizacije i kuriranja performansa. Do koje su mjere ovi projekti oblikovani feminističkim, rodnim ili queer teorijama, odnosno koji su teorijski i prezentacijski alati kojima se sluze? Kako navedena teorijska ishodista mogu transformirati pristupe povijesti umjetnosti i samoj ideji arhiva? Na koji se način rodna i feministička pitanja artikuliraju u praksama različitih generacija umjetnica i umjetnika? Sudionice i sudionici panela predstaviti će neke od svojih umjetn ičkih, kustoskih i istrazivačkih projekata kao temelj za daljnju raspravu i otvaranje novih pitanja. 

Diskusija će se održati u petak, 18. svibnja u 17.30 sati na kojoj će sudjelovati: Sanja Iveković, Bettina Knaup, Sunčica Ostoić (KONTEJNER), Iva Kovač & Elvis Krstulović, Jelena Petrović, Sandra Sterle i Ivana Bago kao moderatorica. Izložba arhiva re.actfeminism#2 otvorena je u Galeriji Miroslav Kraljević do 26. svibnja. 

Re.act.feminism #2_arhiv performansa je rastući, privremeni i zivući arhiv performansa koji se od 2011. do 2013. godine predstavlja u različitim gradovima Evrope, a uključuje feminističke, rodno-kritičke i queer performativne radove umjetnica i umjetničkih kolektiva od 1960-ih godina do danas, prezentirane kroz fotografsku, tekstualnu i video dokumentaciju. U suradnji s lokalnim partnerima i suradnicima, arhiv se stalno nadopunjuje novim radovima, te animira kroz izlozbene, edukacijske i diskurzivne programe. 

Trenutni sadrzaj arhiva dostupan je ovdje, a nakon prezentacije u Zagrebu bit će obogaćen novim radovima s fokusom na umjetnice/ke iz regije.

 


Povezano