Otvorena džez edukacija

nedjelja, 23.04.2017. - ponedjeljak, 15.05.2017.
jarrett_WEB

Od 24. travnja do 16. svibnja u sklopu programa Jazz lab utorak održavaju se tri besplatne glazbene radionice namijenjene svim glazbenicama, instrumentalisticama i vokalisticama.

Riječ je o projektu triju partnera – Muzičke akademije u Zagrebu, Hrvatske glazbene mladeži i Kulture promjene SC-a – koji dovodi ugledne domaće i međunarodne pedagoge i muzičare, omogućujući svim zainteresiranim polaznicima slobodan ulaz i sudjelovanje.

U ponedjeljak, 24. travnjaChris Jarrett na Muzičkoj akademiji (soba 242, 2. kat), u 17 sati vodi radionicu Free Improvisation on the Piano. Bruno Mičetić 9. svibnja u MM centu (Studentski centar) u 17 sati vodi radionicu Jazz gitare, a 16. svibnja, također u MM centru u 17 sati,  Lela Kaplowitz vodi radionicu Scat Circle By Lela Kaplowitz: umijeće improvizacije.

Svestrani američki pijanist, skladatelj i glazbeni pedagog Chris Jarrett posvećen je spontanim jazz improvizacijama, nerijetko nadahnutim klasičnom glazbom. U njegovoj glazbi čuju se različiti utjecaji, od Sergeja Prokofjeva preko Charlesa Mingusa do Franka Zappe. Osim što sklada za kazalište, operu, balet i film i surađuje s glazbenicima iz cijeloga svijeta kao što su Wolfgang Dauner, Zoltan Lantos, Luca Ciarla i Dhafer Youssef, Jarrett vodi vlastite sastave, najčešće kvartet Four Free, te često nastupa samostalno.

Bruno Mičetić profesor je džez gitare koji je diplomirao na klagenfurtskom Konzervatoriju. Obrazovao se na Berkleejevim džez klinikama na glasovitom Umbria Jazz Festivalu, na labovima u Kranju te kod Igora Savina (harmonij i teorija moderne glazbe) i Primoža Grašića (gitara). Nastupao je na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima te surađivao s najuglednijim glazbenicima u regiji.

Lela Kaplowitz nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu, i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim džez festivalima te s vrhunskim glazbenicima diljem svijeta (Arturo “Chico” O’Farrill Afro Cuban Jazz Orchestra, Doug Carn, Miles Griffith, Bill Saxton, Harry Whittaker,  Mark Rapp, Dick Griffin, Charles Tolliver, Craig Handy, Gary Fritz, Bob Alberti, Ben Tucker).

Sa suprugom, pijanistom Joeom Kaplowitzom osvaja treće mjesto na natjecanju za najbolji džez sastav u Bukureštu 2008. godine. Na međunarodnom natjecanju džez vokalistica u Finskoj 2009. osvaja prvu nagradu stručnog žirija i publike te dobija titulu Lady Summertime. Primorsko-goranska županija 31. lipnja 2010. godine dodjeljuje joj prestižnu nagradu za unapređivanje kulturnog stvaralaštva. Sa svojim bendom Lekap Quartet snima album prvijenac pod naslovom Love me or leave me, koji je proglašen jednim od 10 najboljih hrvatskih džez albuma u 2010. godini. Izniman uspjeh postiže koncertom autorskih skladbi s big bandom HRT-a 24. studenog 2010. Od prosinca 2010. uspješno uređuje i vodi specijaliziranu tjednu emisiju o džezu nadjeljom na Radiju Rijeka pod nazivom Jazzalela. Utjelovljuje Ethel McCormack u prvoj hrvatskoj produkciji mjuzikla Footloose. Bavi se pedagoškim radom te sinkronizacijom crtića i serija. Voditeljica je Udruge ATOM s kojom putuje po cijeloj Hrvatskoj i održava radionice Jazz na kotačima. Poučava tehniku pjevanja i džez improvizaciju te održava seminare džez pjevanja u Hrvatskoj i Sloveniji.


Povezano