Crtanje/Ritam/Ton/Asocijacija

srijeda, 06.04.2011. - srijeda, 06.04.2011.
CRTA logo_500

Otvorenje izložbe crteža nastalih na crtačkoj radionici C.R.T.A. održat će se 7. travnja u 19 sati, na dan Otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti u prostoru Akt sale ALU. Na radionici će sudjelovati studenti Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti i Studija dizajna.

Primarni segmenti crteža koje prepoznajemo u toku njegova nastajanja su, upravo ovim prirodnim redom – ritam linije, ton plohe i asocijacija. Oni nas upućuju na formalni jezik likovne i vizualne kulture koji neprestano koristimo u stvaralačkom nemiru. Ta dimenzija jezika podsjeća nas da likovno stvaralaštvo njegujemo iz vječne potrebe da propitujemo i na propitano odgovaramo. Crtež je eksperiment, a eksperiment znači živjeti u svijetu kao otvorenom procesu, projektu i trenutku. Crtež je stoga zapis, kronika razvoja misli, prikaz osobne slike zbilje, a najčešće naša primarna putanja u potrazi za odgovorima.

Crtež kao medij odabran je iz više razloga, ali ponajviše zato što njegove tehnike crtaću dopuštaju veliku širinu kretanja i rada u tako kratkom radnom vremenu. Također, crtež vrlo jasno izražava stvaralački temperament autora, pa će stoga sklonosti i različitosti pristupa biti poželjno prepoznatljive. Neovisno o formatu i tehnici kojom će raditi, studenti će u toku dana realizirati crteže koje će izložiti na prigodnoj izložbi.

 


Povezano