Noćni marš: Feminizam i gotovo.

Razne lokacije
petak, 08.03.2024.
FOTO: Faktiv, Facebook

O važnosti feminističke borbe, koja u širi medijski prostor neizostavno ulazi u vrijeme obilježavanja osmog marta, pisala je prije skoro deset godina za portal Muf autorica Asja Bakić u tekstu Što feministkinje žele?, odgovarajući na pitanje o zahtjevima feminizma tvrdnjom “On je borba za potpunu emancipaciju žena. Bez izuzetaka i kojekakvih ‘osim’ i ‘ali’. Feminizam predstavlja kolektivni napor žena da riješe probleme s kojima se susreću svakodnevno, a koje ne mogu riješiti same.”

Da je feminizam politika kolektiviteta, podsjećaju i prigodni tekstovi povodom obilježavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena o prosvjednim marševima kroz povijest i pozivi organizacija civilnog društva na sudjelovanje u marševima diljem Hrvatske. Ove se godine Noćni marševi održavaju u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Splitu, a članice feminističke organizacije Faktiv poručuju:

“I ove vas godine pozivamo da hrabro i prkosno marširate – u ime onih koje su nam kroz povijest pokazale kako se stvara pokret, u ime prijateljica koje pružaju osjećaj sigurnosti u izlascima, u ime žena koje hrabro pričaju o nasilju u fakultetskim kabinetima i ginekološkim ordinacijama, u sudnicama, na ulicama i u četiri zida, u ime radnica likvidiranih i stečajnih poduzeća koje ustrajno traže isplatu desetljećima ignoriranih dugova. Na nama je da prenosimo riječi onih koje iz mjeseca u mjesec strepe za svoj život. Na nama je  da upiremo prstom za one čiji su prsti slomljeni od udaraca, na nama je da se borimo u ime onih koje privilegiju marširanja nemaju jer se od prvog do prvog bore za puko preživljavanje. Ne odustajemo jer rastu i inflacija i rasizam i broj ubijenih u Gazi. Rastu nasilje i desnica, raste broj femicida, ali raste bome i naš bijes.”

Noćni marš u Osijeku kreće u 19 sati s Trga Ante Starčevića.

Noćni marš u Zagrebu kreće u 18 sati na Trgu žrtava fašizma.

Noćni marš u Rijeci kreće u 18 sati na Titovom trgu.

Noćni marš u Šibeniku kreće u 18 sati na Trgu Poljana.

Noćni marš u Splitu kreće u 18 sati na Trgu Gaje Bulata.

“Izađimo na ulice: marširajte s nama jer feminizam gradimo zajedno. Feminizam smo sve mi. I gotovo”, poziva Faktiv.


Povezano