Žitnica umjetnosti na rubu grada

Zagreb, Žitnjak
petak, 17.03.2023. - nedjelja, 19.03.2023.
FOTO: Zoran Pavelić

Na prostoru nekadašnje žitnice grada je prije dvadeset godina niknuo Centar periferije. Taj nadimak, koji je Atelijerima Žitnjak (kao umjetnički rad iznad glavnog ulaza zgrade) dao njihov član Zoran Pavelić usred zelenih žitnjačkih polja i visokih kukuruza već godinama obilježava i dozrijevanje plodova umjetničkog rada. Izložbe u Galeriji Atelijera Žitnjak od njezina osnivanja 2005. bile su poziv da se iz centra grada pođe na periferiju, u prostore nekadašnje škole koja danas živi svoj novi život.

Priliku za upoznavanje s kulturno-umjetničkom produkcijom, ali i samim prostorom Žitnjaka, njegovim stanovnicama i stanovnicima nudi trodnevni program Žitnica umjetnosti na rubu grada koji su članovi Atelijera pripremili u suradnji s kulturnim radnicama iz četvrti Peščenica-Žitnjak i suradnicima iz drugih dijelova grada.

Od 17. do 19. ožujka raznovrstan program će vas uputiti u urbanizam Žitnjaka, vrtlarske vještine, nezaobilazno žitnjačko kuhanje i pjevanje te posjete umjetničkim izložbama u Galeriji AŽ, ali i u susjedstvu.

Program započinje u petak edukacijskom šetnjom kvartom s Antonijom Komazlić i Petrom Đukić, a nastavlja se bogatim događajima tijekom cijele subote koja uključuju radionicu vrtlarenja s Anom Martinec, zajedničkim kuhanjem s Reom Drvar te razmjenom i prodajom sjemena pod vodstvom Petre Pavleka, voditeljice Društvene banke sjemena ZMAG-a. U 18 i 20 sati organizirano je vodstvo izložbom Stereotip Margarete Lekić kroz koju će posjetitelje provesti voditelj Galerije AŽ Bojan Krištofić, nakon čega slijedi nastup ZborXopa. Trodnevni program u nedjelju zatvara posjet radionici lokalnog umjetnika Darka Pondeljaka u Petruševcu.

Detalje programa potražite ovdje.


Povezano