U obranu slobode govora

nedjelja, 15.05.2016. - utorak, 17.05.2016.
st_forum_630

Splitski forum trajat će od svibnja do rujna, a započinje trodnevnim programom (od 16. do 18. svibnja) s ciljem propitivanja zabrinjavajuće rastućih trendova fašizacije u društvu, kako na globalnoj – evropskoj, tako i na regionalnoj te lokalnoj razini.

Dvjema tribinama, predavanjem i radionicama mapirat će dimenzije problema, diskutirati o uzrocima ovih pojava, preispitati različite reakcije u društvu te postaviti i uz pomoć zainteresiranih građana odgovoriti na pitanja kako se suprotstaviti negativnim trendovima koji prije svega sužavaju polje slobode pojedinaca i ljudskih prava.

Ovdje potražite poziv za radionicu SPLIT AKTIVNO voditeljice Diane Magdić.

Program uključuje tribinu 16. svibnja u 19 sati u Amfiteatru Doma mladih pod nazivom FAŠIZACIJA SPLITA: U IZAZOVIMA NOVE IDEOLOGIZACIJE na kojoj sudjeluju Boris Buden, Đurđa Knežević, Mira Lorger, Boris Postnikov, predavanje Borisa Budena USTAŠKA KULTURA DANAS 17. svibnja u 19 sati, tribinu 18. svibnja u 19 sati FAŠIZACIJA SPLITA: ULOGA MEDIJA s gostima Anom Brakus, Viktorom Ivančićem, Sašom Kosanovićem.

“Projekt dugoročno cilja unaprijediti status ljudskih prava i poštovanja demokratskih vrijednosti u lokalnim zajednicama Srednje Dalmacije te osnažiti ranjive skupine u tim zajednicama i to prvenstveno jako stigmatizirane manjine poput seksualnih manjina, rodnih manjina, osoba druge etničke pripadnosti, nacionalnosti ili vjeroispovijesti, osoba s invaliditetom, onih slabijeg imovnog stanja ali i onih različitih političkih i drugih uvjerenja, u trenutku u kojem, nažalost, svjedočimo da se netrpeljivost i mržnja u društvu jako lako ponovno probudila i eskalirala i do nasilja prema onima koji misle drugačije od prevladavajuće većine i pri tome požele braniti svoju slobodu govora.

Osim niza usluga koje partnerske organizacije pružaju građankama i građanima svojih lokalnih zajednica, poput pravnog savjetovanja i informiranja o tome što diskriminacije jeste, koje su njene posljedice za kvalitetu života svih članova/ica zajednice i kako potražiti pravnu zaštitu u slučaju diskriminacije i sl., nizom javnih događanja nastojat ćemo promicati prava na različitost u našim lokalnim zajednicama, informirati i poticati na razumijevanje i prihvaćanje različitosti, te očuvanje slobode govora i izražavanja u javnom prostoru, očuvanje pluralizma i drugih demokratskih vrijednosti koje život u zajednici čine dostojanstvenim, slobodnim i kvalitetnim svim njenim članicama/članovima, kvalitetnim općenito”.

Sve informacije o projektu i detaljne informacije o planiranim događanjima potražite na stranicama Cenzure.


Povezano