U ime jednakosti

nedjelja, 12.04.2015. - četvrtak, 16.04.2015.
cookkies_630

Od 13. do 17. travnja Info Zona, Udruga Cinaz, Udruga Migra, Udruga RICZM UMKI i Udruga ZUM obilježavaju Tjedan jednakosti u kojemu će organizacije mladih i za mlade diljem Hrvatske doprinijeti osvještavanju građana i građanki o važnosti razumijevanja i uvažavanja različitosti svih vrsta te međusobnog učenja jedni od drugih. Tjedan jednakosti će zaživjeti u Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Donjem Miholjcu a organiziran je u okviru projekta U ime jednakosti Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske i Cenzure Plus.

Udruga Info zona će u Splitu organizirati predavanje Ivana Bogdanovića “Kako se ponašati u društvu osoba s invaliditetom”. Tijekom tjedna bit će postavljena izložba fotografija na temu jednakosti, prikazan kratkometražni dokumentarni film koji je nastao na radionici izrade dokumentarnog filma, prezentirane ilustracije polaznika tečaja izrade ilustracija koje su napravljene za Tjedan jednakosti te će se čitati kratke priče na temu jednakosti koje su također nastale u pripremi Tjedna.

U Rijeci Udruga Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI će se u Tjednu jednakosti baviti problemom diskriminacije Roma. Upoznavanje romske kulture te povezivanje Roma i ne-Roma ostvarit će se organizacijom nogometnog turnira u romskom naselju, izložbom fotografija koje su nastale za vrijeme drugih aktivnosti te prezentacijom tradicionalne romske glazbe.

Udruga ZUM će u Puli organizirati javne akcije gdje će mladi aktivisti i aktivistkinje prerušeni u razne likove iz prošlosti (Betty Friedan, Rose Parks, Luthera Kinga, Miep Gies, Brende Howard…) dočarati posljedice diskriminacije na osobe i društvo u cjelini. Zadnjeg dana Tjedna jednakosti, Udruga ZUM će prikazati kratki film koji je nastao snimanjem spomenutih aktivnosti u Puli tijekom Tjedna jednakosti.

U Zadru, udruga Cinaz je usmjerila aktivnosti Tjedna jednakosti na podizanje svijesti u javnosti o problemima i potrebama mladih iz sustava alternativne skrbi. Udruga Cinaz organizirat će aktivnosti poput tribine o volontiranju u Domu za nezbrinutu djecu, izrade mozaika, bojanja ograde Doma, sportskog turnira te koncerta. 

U Donjem Miholjcu, udruga Migra u sklopu Tjedna jednakosti organizira kreativne radionice, dane društvenih igara te međugeneracijski koncert. Zamisao udruge Migra jest pronaći zajedničke točke interesa između svih generacija, te tako organizirati slobodno vrijeme svojih sugrađana da se na istom mjestu nađu osobe svih dobi.

Više potražite ovdje.


Povezano