Šetnja kroz sjećanja

utorak, 06.09.2016. - četvrtak, 08.09.2016.
gregoric_mircev_630

“Filodrammatica na Korzu, kućni broj 28. Sigurno ste bar jednom zakoračili u tu zgradu, u posljednje vrijeme da biste popili kavu, posudili knjigu, pogledali predstavu, izložbu… a nekad davnije i kino predstavu, nekad još davnije da biste pokupili svoj dar koji je za djecu Rijeke pripremio Djed Mraz. Ili vam sjećanja sežu još dalje u prošlost? Znate li možda tu zgradu kao Dom JNA? Ili ste čitali o njenoj (slavnoj?) prošlosti od prije Drugog svjetskog rata, kad je u Filodrammatici muziciralo i plesove održavalo talijansko Filodramatsko društvo?

Sanja Gergorić i Andrej Mirčev omogućit će vam da sva ta sabijena sjećanja proživite odjednom. Ona je kao četverogodišnje dijete svoje prve umjetničke korake ostvarila u Filodrammatici u okviru dječjeg zbora. On se ne sjeća svojih koraka, ali je u Filodrammaticu prvi put zašao 2008. na predstavu Tranzicijsko-fikcionalnog kazališta. Oboje su članovi Udruge Prostor Plus, a istražujući Filodrammaticu, zaključili su da njena „aura“ isijava tu neku gorko-slatku melankoliju post-baroknog subjekta koji pokušava ostvariti kontinuitet svog identiteta ali nekako stalno u tome ne uspijeva. Povlačeći paralele s muzikom, koja je udarila temelje karakteru zgrade, autori su taj istraživački projekt nazvali dissonanza sjećanje, aludirajući na disonantnu povijest, kao uostalom i sadašnjost zgrade, te disonancu dodatno apostrofirali i na razini izraza – koriste sjećanjē umjesto sjećanjā – uključivši u igru gramatičku nelogičnost, sraz, kleš.

Koristeći arhive i ‘kazivače’, oni su sjećanja Filodrammatice, i na nju, objedinili u audiografsku šetnju zgradom, ili, kako oni to nazivaju, peripatetički audioperformans. Impuls je bila Sanjina fotografija s pozornice tadašnjeg Doma JNA koja ih je povela do pitanja: kakva su tuđa sjećanja na Filodrammaticu? Uslijedio je sustavan i dugotrajan rad na prikupljanju arhiviranih informacija i snimanju (te montiranju) intervjua s komadićima sjećanja.

Dvadesetak takvih intervjua pretočeno je u sonične figure, koje u sklopu audiografske šetnje imaju funkciju da re-insceniraju identitete, fikciju i povijest Filodrammatice. Tretirajući memoriju pojedinaca koji se prisjećaju svojih susreta sa (z)gradom kao impuls za izvedbu, šetnjom se alegorijski kruži oko melankoličnog dešifriranja prošlosti i ‘traumatične’ anticipacije bezdomne budućnosti. 

Praktično to znači da će svaki od posjetitelja u ruke dobiti slušalice s četveroslojnim audio materijalom. Prvi je od slojeva glas koji je vodič, drugi su nasnimljena sjećanja kazivača, treći zvuk samog prostora a četvrti zvučne intervencije koje podvlače taj dojam iskoraka iz ovdje i sada. Kreće šetnja prostorom, dijelom kolektivna a dijelom individualna, tijekom koje je sve moguće, disonanca ponajviše”, stoji u najavi ove neobične šetnje

Ovo je poziv na ‘gusti sa šlagom’, na šetnju kroz vlastita i tuđa sjećanja velebnom zgradom na Korzu k.b. 28.

Ture se održavaju u srijedu, 7. rujna u 16 i 17 sati, potom u četvrtak, 8. rujna u 18 i 19 sati te u petak, 9. rujna ponovno u 18 i 19 sati. Broj mjesta ograničen je po turi na deset, a prijaviti se možete putem elektroničke pošte. U petak, nakon šetnje, na programu je koncert grupe Šumovi protiv valova


Povezano