Seciranje tijela na zasebne dijelove

četvrtak, 08.11.2018. - četvrtak, 08.11.2018.
Kolektivna_izlozba_za_jedno_tijelo_630

Prvo javno događanje u sklopu WHW Akademije, koja je započela s radom polovicom listopada, gostovanje je kustosa Pierrea Bal-Blanca koji će s umjetnikom Manuelom Pelmuşom te u suradnji sa polaznicima WHW Akademije (Laura Barić, Jakub Danilewicz, Phillippa Driest, Vida Guzmić, Larion Lozovoy, Petra Mrša, Jelena Petric i Paky Vlassopulou) predstaviti projekt Kolektivna izložba za jedno tijelo pokrenut u sklopu Documente 14 prošle godine. 

Projekt Pierre Bal-Blanca Kolektivna izložba za jedno tijelo održan u Ateni i Kasselu pod naslovom Dionica za Documentu 14 temeljen je na radovima umjetnika – sudionika izložbi. Realiziran je u suradnji s grčkim koreografom Kostasom Tsioukasom i plesačima Myrtom Kontoni i Tassosom Koukoutasom te izvođen među posjetiteljima arheološkog muzeja u Pireousu. Tijelo se secira na zasebne dijelove kao na vježbama anatomije. Svaki dio, ud, mišić ili organ postaje medij djelovanja kojeg nadgledaju kustos i koreograf, a ostvaruju ih odabrani umjetnici iz raznih disciplina. Nova verzija pod naslovom Dionica za zbirku Kontakt temelji se na radovima umjetnika predstavljenih u bečkoj zbirci Kontakt, partneru WHW Akademije, a realizirana je u suradnji s rumunjskim umjetnikom i koreografom Manuelom Pelmuşom. Zagrebačka izvedba predstavlja dio rada u nastajanju, a premijera će biti u Beču 2019. u suradnji s Tanzquartier Wien – centrom za suvremeni ples i performans.

WHW Akademija je osmomjesečni međunarodni edukativni program za umjetnike i umjetnice koji su na početku razvijanja svoje prakse. Kroz čitav program sudionike Akademije prate umjetnici Ben Cain, Tina Gverović i Sanja Iveković. Osim Pierrea Bal-Blanca, intenzivne dvotjedne programe održat će kustos Adam Szymczyk te umjetnice Wendelien van Oldenbourg i Rajkamal Kahlon. Program uključuje i niz dodatnih gostiju koji će održati kraće seminare; te dijalog s lokalnom scenom – umjetničkom, znanstvenom i aktivističkom. Međunarodni savjetodavni odbor WHW Akademije čine umjetnik David Maljković, kustosica i direktorica Rijksakademie iz Amsterdama Emily Pethick, kustosica Kathrin Rhomberg, predsjednica Kontakt Art Kolekcije iz Beča i kustosica Christine Tohme, direktorica organizacije Ashkal Alwan i Home Workspace Program iz Bejruta. 

Kolektivna izložba za jedno tijelo održava se u petak, 9. studenog u 20 sati u Sceni F22 (Frankopanska 22).


Povezano