Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost

srijeda, 25.06.2014. - subota, 28.06.2014.
konstrukcija_dekonstrukcija_630

Izložba – koja je otvorena od 26. do 29. lipnja – će raritetnim referentnim manifestima, časopisima i umjetničkim radovima iz međunarodnog fundusa Kolekcije Marinko Sudac predstaviti radikalni odmak umjetnika prvih dekada 20. stoljeća od tradicionalnog poimanja umjetničkog stvaralaštva i pozicije umjetnosti u društvenom životu, koji je u mnogome odredio vizualnu umjetnost, kulturu i stvarnost suvremene civilizacije. Bit će izložene futurističke, dadaističke, zenitističke, nadrealističke i druge publikacije, te kolaži i grafička djela umjetnika avangardnih pokreta. Posjetitelji će po prvi put moći razgledati 35 futurističkih manifesta, popraćenih iscrpnim sažecima na hrvatskom jeziku. Izlošci će biti postavljeni u i oko vremenske lente koja će njihovu pojavu kontekstualizirati u vremenu i prostoru.  

Međunarodna konferencija posvećena Prvom svjetskom ratu i avangardnoj umjetnosti održava se 28. i 29. lipnja u Dvorani Gorgona.  

Prvi svjetski rat smatra se prvim globalnim ratom, a zbog radikalne transformacije kulture i društva koji su uslijedili po njegovom završetku smatra se pravim početkom 20. stoljeća i modernog doba uopće. Predratno ozračje pogodovalo je razvitku modernističke estetike i posebno umjetničkih pokreta čije je članove predviđanje, a potom i kasnije iskustvo ratne traume, usmjerilo prema idejama radikalnih promjena i to ne samo umjetničkog stvaralaštva, već svih društvenih i moralnih vrijednosti, a u konačnici, u općoj pobuni prema bilo kojoj vrsti autoriteta i prema idejama radikalne promjene prevladavajućeg oblika političke moći i svjetskog poretka. Sudionici konferencije održat će predavanja o složenom svjetonazoru kojeg su umjetnici tijekom prvih dekada 20. stoljeća izgradili prema ulozi umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva u životu društva, a koji je u mnogome odredio stvarnost i kulturu u kojoj danas živimo.

Više potražite ovdje


Povezano