Prisutnost odsutnosti AFŽ-a

nedjelja, 06.05.2018. - petak, 11.05.2018.
arhiv_afž_630 FOTO: Crvena / Web

U ponedjeljak, 7. svibnja u Galeriji Greta u 19 sati otvara se izložba Pitanja u koja se trebamo udubiti, nastala na osnovu duogodišnjeg rada na prikupljanju i digitalizaciji Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije u okviru Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena

U fokusu izložbe feminističko je kolažiranje svakodnevice koja se tiče društevnog, političkog, ekonomskog, afektivnog, zdravstvenog, reproduktivnog, privatnog i javnog života žena u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji u periodu od 1946. do 1953. godine. Polazeći od dokumentacije i materijala iz online arhiva, pored nužnih pitanja koje donosi njihov sadržaj kada je riječ o revolucionarnim promjenama i istorizaciji samog pokreta, Andreja Dugandžić, iskorakom u kolažiranje, odgovara i na pitanje koje se tiče izlagačkih formata arhiva i arhivske dokumentacije. 

Povodom otvorenja izložbe na istom mjestu, u 17.30 sati održava se i razgovor s Tijanom Okić, jednom od urednica zbornika Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava (Sarajevo, 2016). U razgovoru koji moderira Renata Jambrešić Kirin pokušava se odgovoriti na pitanje što ostaje kao trag (prisutnost odsutnosti) nakon ukinuća AFŽ-a 1953. godine. Kako najmasovniju feminističku platformu i njezinu emancipatorsku agendu misliti danas, nakon “kraja historije”? Kako interpretirati biografije (bosanskohercegovačkih) revolucionarki u kontekstu kontradiktornih i nekonzistentnih politika jugoslavenskog “državnog feminizma”? Što nam danas znače iznevjereni ideali i neviđeni entuzijazam (nevidljivih) žena u socijalističkoj epistemi, modernizaciji, urbanizaciji i razvoju javnih politika i praksi (proizvodnih, društvenih, umjetničkih, medijskih)? Koja je uloga digitalnog arhiva Crvene za feminističko razumijevanje diversifikacije rodnih uloga i krize progresivnih ideja u društvima koja vlastito pamćenje i dalje oblikuju kroz mit i/ili amneziju? 

Razgovor i izložbu organiziraju Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA i Centar za ženske studije Zagreb u sklopu projekta Organizirane žene na ljevici u periodu između dva rata, tijekom Drugog svjetskog rata i nakon rata. Program se organizira u sklopu proširenog programa Trnjanskih krijesova 2018. 

Izložba je otvorena do subote, 12. svibnja 2018. u 20 sati.


Povezano