Prerijska gotika: Melika Bass

subota, 05.07.2014. - ponedjeljak, 07.07.2014.
melika_bass_waking_630

Melika Bass, Buđenje stvari

Melika Bass, čikaška umjetnica i predavačica, radi filmove, video radove i višemedijske instalacije. Studirala je film na School of the Art Institute of Chicago (SAIC), njezini radovi prikazivani su u programima mnogih filmskih muzeja, na filmskim festivalima i izložbama, poput: Film Society of Lincoln Center, New York; Kino der Kunst, Minhen; Museum of Contemporary Art Chicago (solo izložba, 2011); Torino Film Festival, Anthology Film Archives, New York; Museum of Contemporary Art Detroit; BFI London Film Festival; Athens International Film Festival; Segal Center for the Performing Arts, Montreal; Hamburg International Film Festival; Splitski filmski festival – Međunarodni festival novog filma.

Film Buđenje stvari/Waking Things proizašao je iz suradnje s nadahnutim izvedbenim kolektivom Every House Has a Door (bivši Goat Island), čije su predstave gostovale u Zagrebu na međunarodnim festivalima izvedbene umjetnosti. Filmski izvođači su dvoje hrvatskih umjetnika Selma Banich i Mislav Čavajda te stalni članovi kolektiva Stephen Fiehn i Matthew Goulish. Godine 2012. Melika Bass je bila jedna od jedanaest međunarodnih filmaša i filmašica koje je islandska post-rock grupa Sigur Rós pozvala da snimi film za njihov Valtari Mystery Film Experiment – film Varðeldur, u kojem je koreografiju za kameru ostvarila u suradnji s plesnom umjetnicom, protagonisticom Selmom Banich.

Nakon prikazivanja filmova Buđenje stvari (Waking Things) i Pličine (Shoals) u nedjelju, 6. srpnja s početkom u 20 sati u Kinu Tuškanac, pridružite se razgovoru s redateljicom Melike Bass o njezinim filmovima i radovima koji povezuju više umjetničkih i izvedbenih praksi te su stvarani za različite prikazivačke i iskustvene dispozitive. Isti je program na rasporedu i u riječkom Art-kinu Croatia u utorak, 8. srpnja s početkom u 19 sati. O svojem iskustvu rada na filmovima Melike Bass govorit će plesna umjetnica i koreografkinja Selma Banich. Razgovor će u Zagrebu moderirati Tanja Vrvilo, a Ingeborg Fülepp u Rijeci.

Filmski program i susret s redateljicom u Zagrebu i Rijeci ostvaruje se u sklopu programa Serije za invizibilno kino/Sudar s filmom kustosice Tanje Vrvilo, te u sklopu popratnog programa Map in Motion Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI). 

Partneri projekta su koautorska inicijativa OOUR i Tender Archive u suradnji s programom Serije za invizibilno kino Filma-protufilma i Filmskih programa Kina Tuškanac, Akademija primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI), Map in Motion, Art-kino Croatia.


Povezano