Novac, podsvijest i hipnoza

četvrtak, 09.04.2015. - četvrtak, 09.04.2015.
vanja_babic

Prostor Galerije Miroslav Kraljević je od veljače ove godine pretvoren u radni umjesto u reprezentacijski prostor čime naglašava procesualne i istraživačke aspekte pojedinog projekta. Drugi Otvoreni studio u 2015. godini krenuo je od 6. ožujka i ugostio je umjetnika Vanju Babića koji je u galeriji nastavio razvijati svoj rad Transformacija koji se iz raznih kuteva bavi fenomenom novca.

U sklopu predstavnja njegovog rada u petak, 10. travnja od 19 sati, predavanje će održati i Dražen Radaković.

Psihoterapeut Dražen Radaković će govoriti o hipnozi kojom se bavi u svojoj praksi te predočiti koja je njena primjena u svakodnevnom životu. Također, nastavno na rad Vanje Babića dat će uvod u teme kao što su: novac i podsvijest, novac i duhovnost te povezanost duhovnosti i ega. Dražen Radaković radi kao psihoterapeut i savjetnik već dugi niz godina. Po zvanju je sveučilišni specijalist psihosocijalnog pristupa u socijalnom radu. Intenzivno radi obiteljske, sistemske i poslovne konstelacije, kao i obiteljsko i psihosocijalno savjetovanje. Vodi i vlastite škole samohipnoze, hipnoze i regresoterapije u Hrvatskoj i izvan nje. U nakladi izdavačke kuće Profil izdao je knjige Hipnoza za svakodnevnu primjenu objavljenu 2012. godine kao i Život između smrti i ponovnog rođenja 2014. godine.

U 20 sati će se održati predstavljanje Vanje Babića u sklopu Otvorenog studija u GMK.

Rad se nastavlja na autorova ranija propitivanja vrijednosnih i simboličkih aspekata novca i njegov osobni odnos prema njemu. Projekt se nadalje razvija kroz konstrukciju kinetičkih objekata s hipnotičkim efektom u kojima se novčanice tretiraju kao umjetnički materijal. S obzirom na to da je vizualni efekt kinetičkih objekata izrazito hipnotičan autoru se sada spontano nameće i ispitivanje veze hipnoze/sugestije i novca.

Vanja Babić će predstaviti instalaciju 1250 – luminokinetičke naprave za dekonstrukciju novca pod UV svijetlom, knjigu umjetnika te ostale materijale nastale tijekom razvijanja ovog rada.

Vanja Babić (Zagreb 1984.) je diplomirao 2013. godine Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prije studija na Akademiji diplomirao je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu 2008. godine. Dobitnik je nagrade Essl Art Award 2013., stipendije Becks za umjetničko stvaranje i posebne nagrade za umjetnički rad na izložbi «Energija» (sponzor INA) 2013. godine. Prvu samostanu izložbu ”Ima ih u tramvajima” popraćenu brojnim umjetničkim akcijama u gradu predstavio je 2012. godine u galeriji SC, a drugu, ”Transformacija 1250”, 2014. godine u galeriji Prozori. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama u Zagrebu, Londonu, Beču, Koprivnici, a između ostalog I na 31. Salonu mladih i 48. Zagrebačkom salonu . Sudjelovao je i vodio brojne umjetničke radionice koje povezuju srodne umjetničke discipline i potiču intermedijalnost (pokret, performans, instalacije, zvuk, fotografija, video). 


Povezano