Nepokoreni grad 2013.

četvrtak, 13.06.2013. - petak, 21.06.2013.
zorica_viskovic_630

Udruga za kreativni razvoj Domaći iz Karlovca pokrenula je projekt Nepokoreni grad u siječnju 2006. s ciljem poticanja aktivnog promišljanja javnosti o neiskorištenosti urbano-prostornih potencijala u gradu Karlovcu kao i pokretanja razvoja lokalne nezavisne kulturne scene uz upotrebu novih medija i tehnologija. Projekt se od samog početka neprestano razvija i obogaćuje novim sadržajima, različitim umjetničkim izričajima i formama, te je prerastao u festival nezavisne kulture međunarodnog karaktera i postao nezaobilazan dio karlovačke ljetne kulturne ponude. Nepokoreni grad čine projekcije filmova, izložba, performansi i predstave, koncerti i večeri elektroničke glazbe, radionice, predavanja, tribine, okrugli stolovi, instalacije na otvorenom na temu života u gradu s naglaskom na iskoristivost javnih prostora, prenamjene postojećih industrijskih/vojnih/stambenih objekata u kulturne i društvene centre uz aktivistički pristup i djelovanje unutar lokalne zajednice.

Ove će godine festival biti održan od petka, 14. lipnja, do subote, 22. lipnja, u prostorima Centra za mlade na Gazi, caffee barova Amadeus i Mods, na platou iznad turbine na Korani i karlovačkoj promenadi, na Maloj Sceni Hrvatskog doma i Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića te u Starom gradu Dubovcu.

Festival će biti otvoren u Centru za mlade na Gazi izložbom Nepokoreni grad 2013 te klavirskim koncertom Sonje Agate Bišćan. Narednih dana na otvorenom će biti održane radionice recikliranja odjeće u modne dodatke, crtanja i slikanja, pletenja košarica od špage, sajam rabljenih knjiga i i stripova, performans Vodni rat Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, projekcije filma Ekoterorist, filmova K-Zone te kratkih filmova Nepokoreni grad 2013, otvorenje instalacije Silence Tamare Lazarević uz projekciju eksperimentalnog filma Igora Neuhauslera Spectros te postavljanje instalacije Sve je unutra Ranka Ajdinovića. Predstava Kud i kamo teatra Go Go Writers iz Pule bit će održana u caffe baru Mods.

Dvodnevna radionica Kad trema stisne powerpoint spašava u suradnji s udrugom K-Zona bit će održana u Centru za mlade na Gazi, a na Maloj Sceni Hrvatskog doma predavanje i radionica Potencijali, akteri i potrebe – artikuliranje kroz kartiranje koju vodi Antun Sevšek, arhitekt Platforme 9.81. Predstavljanje knjige i debata Grad postkapitalizma ugostit će Emila Jurcana iz Pulske grupe, dok će na tribini Futurologija: Javni prostor kao utopija Anita Lunić govoriti o tome kako trenutni politički, ekonomski i pravni okvir stavlja izazov pred kategoriju koja je ranije važila kao neupitan entitet: javni prostor kao srž, medijum i uvjet društveno-političkog djelovanja, komunikacije, interakcije i kreativnosti.

Glazbeni program pokriva večer industrijske tech-elektronike Tehnokracija 003 s gostima Ontal live (Subotica), Lag (Novi Sad) i Dots (Karlovac) te Samo ljuto #3 na kojem nastupaju Wardakhin (Vukovar), Spartan (Slavonski Brod), Opaki Jahači Vatrenih Riffova iz Pakla (Karlovac), Jaded Hope (Zagreb/Karlovac), Growing Rats (Krško) i Hazarder (Zagreb/Beograd).

Cjelokupan program po danima potražite na službenim stranicama festivala.


Povezano