Nasljeđe maja ’68.

utorak, 22.05.2018. - utorak, 22.05.2018.
lazarus_630

U sklopu Subversive Festivala u srijedu, 23. svibnja Multimedijalni institut organizira predavanje francuskog sociologa, antropologa i teoretičara politike Sylvaina Lazarusa Povodom Maja ’68. – o politici kao subjektivnosti i intelektualnosti koje će se održati u Kinu Europa s početkom u 19 sati.

Uz kratki kronološki podsjetnik na događaje, Sylvain Lazarus prikazuje čitavu lepezu subjektivnosti koje su bile na djelu tijekom manifestacija i sukoba u svibnju-lipnju 1968. u Francuskoj, sukobljujući stajališta radnika, poslodavaca i vlade. Lazarus propituje nasljeđe tih događaja iz osobnog stajališta političkog militanta, a nakon izlaganja slijedi diskusija koju moderira Ozren Pupovac.

Povodom Lazarusovog gostovanja u Zagrebu i Rijeci Multimedijalni institut objavljuje njegovu knjižicu Maj ‘68. Politika. Povijest.

Predavanje se odvija na francuskom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski.

Sylvain Lazarus (1943.) francuski je mislioc politike i politički militant. Sudjelujući u širokom političkom iskustvu 1968. i njegovim odjecima, bio je osnivač i član niza eksperimentalnih političkih organizacija ljevice, koje uključuju UCFml (L‘Union des communistes de France marxiste-léniniste, Marksističko-lenjinistička unija komunista Francuske — 1969.-1985.), L’Organisation Politique (Politička organizacija, 1985.-2007.), kao i rad s migrantskim radnicima organizacijama poput Okupljanje Kolektiva radnika bez papira iz prenoćišta (Rassemblement des Collectifs d’ouvriers sans papiers des foyers)


Povezano