Na sjecištu ekologije i umjetnosti

petak, 21.04.2017. - ponedjeljak, 01.05.2017.
silba_WEB

Organizatori projekta SOS Silba Off Season 2017. najavili su početak prvih proljetnih aktivnosti na tom otoku: izložbe umjetnosti od recikliranog otpada GEA – Garbage Epic Art te radionice suhozidne gradnje i sadnje kapara MOCIR KAPAR #2.

Izložba GEA – Garbage Epic Art otvorit će se u subotu, 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, u 20 sati u prostorijama MO Silba, i bit će otvorena svaki dan od 18 do 20 sati do 2. svibnja.

Riječ je o instalacijama koje je grafički umjetnik Nikola Vincelj Jinks izradio na umjetničkoj koloniji na Silbi 2015. godine. Svake godine pred početak turističke sezone sudionici kolonije očiste silbenske plaže od otpada nanesenog morem tijekom zime, da bi potom reciklažom tog otpada stvarali nove umjetničke predmete, instalacije, instrumente i uporabne predmete, koje zatim prezentiraju javnosti u obliku izložbe, aukcije, koncerta, akcije i/ili buvljaka.

Projekt nastavlja s aktivnostima već u ponedjeljak, 24. travnja, radionicom suhozidne gradnje i sadnje kapara MOCIR KAPAR #2. Radionica će započeti predavanjem Ratka Kovačevića koji će prenijeti svoje znanje i iskustvo u sadnji, uzgoju i kultiviranju kapara. Knjiga Kapar autora Ratka Kovačevića jedinstven je i cjelovit prikaz biljke koja raste samoniklo kao sastavni dio mediteranske makije ili kao ruderalna korovna vrsta na starim kamenim kućama primorske Hrvatske.

Ratko Kovačević rođen je u Kotišini kraj Makarske. Ekološki je aktivist i jedan od osnivača udruge Split – zdravi grad, u kojoj je osmislio desetogodišnji program Zeleni, rascvjetani, mirisni i ljepši Split te organizirao projekte pod nazivom Cvijet gradu prijatelju – Cvijet Splitu. Knjigu Kapar izdao je 2005., a polaznicima će u sklopu ove radionice, osim predavanja, dati mnoštvo korisnih savjeta na licu mjesta dok budu sadili sadnice kapara uzgojene na Silbi.

Sadnice će biti sađene u suhozid koji će biti izrađen u sklopu graditeljske radionice koju će voditi Miran Križanić i Andro Nigoević iz udruge Dragodid. Projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje.

Sudionicima u projektu će se, u organizaciji Mjesnog odbora Silba, u tom periodu pridružiti i međunarodna ekološka organizacija By the Ocean We Unite koja provodi istraživanja, obrazuje i aktivira ljude, organizacije i vlade u provedbi ekoloških projekata u lokalnim sredinama. Njeni članovi će podijeliti svoja iskustva i znanja u područjima od interesa projekta. Svoj doprinos znanjem i iskustvom u području očuvanja mora dat će predsjednik Društva istraživača mora 20.000 milja Hrvoje Čižmek, te Matija Drakulić, predsjednik udruge Duboko plavetnilo.

Aktivnosti projekta SOS Silba Off Season organiziraju udruga Mavena i umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, uz donatore Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar i Zadarsku županiju.

Za sve informacije i prijave na radionicu zainteresirani se mogu obratit mailom.

Silba Enviroment Art je umjetničko-ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote. Već desetljećima otok Silba poznat je kao “otok umjetnika” jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati i stalno iznova oduševljava nove generacije ljudi, pa je 2010. godine osnovana neformalna umjetnička platforma u sklopu koje koje se radi na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći zainteresiranim ljudima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, a u svrhu unaprijeđenja života na otoku. Od 2015. godine Silba Environment Art registrirana je kao umjetnička organizacija pri Ministarstvu kulture RH.

Silba Enviroment Art je zamišljena kao umjetnički community servis koji organizira umjetničko-ekološke radionice, umjetničke kolonije i rezidencijalne boravke izvan ljetne sezone, festival Silbensko kulturno ljeto u sezoni, radionice, edukacije, akcije, projekcije filmova, video i ostalih multimedijalnih radova tijekom cijele godine, te nudi logističku i organizacijsku pomoć svima onima koji žele doći na Silbu i u njoj i zbog nje stvarati ili pomoći u različitim umjetničko-ekološkim akcijama. Ovim projektom platforma nastoji ponovo oživjeti Silbu i ukazati na mogućnosti koje svaki hrvatski otok nudi za suradnju lokalnog stanovništva i umjetnika i znanstvenika iz cijelog svijeta na projektima koji će mu direktno koristiti, te da tako brendira Silbu i Hrvatsku kao mjesto s inovativnim idejama i mladim umjetnicima i stručnjacima koji ove ideje mogu provesti u djelo.

S.O.S. Silba Off Season novi je program koji je uveden izvan turističke sezone s namjerom da se prvenstveno lokalnom stanovništvu otoka, ali i njegovim povremenim stanovnicima namjernicima, ponudi kulturni i edukativni sadržaj za sve generacije.


Povezano