Maraton na iglama

četvrtak, 18.09.2014. - subota, 20.09.2014.
maraton_na_iglama_630

Nakon uspješne gerilske intervencije pletivom povodom Pridea u Splitu 2012. godine, te akcije u Dubrovniku povodom referenduma o obitelji 2013. godine, projekt Maraton na iglama ima za cilj povećati vidljivost rekontekstualiziriranim tradicionalnim aktivnostima kao što su pletenje i kukičane, upoznati zainteresiranu javnost o neagresivnim komunikacijskim mogućnostima tih tehnika u javnom prostoru grada, umrežiti grupe i pojedince koji pletenjem i kukičanjem izražavaju kritički stav prema društvenoj zbilji te povezati ih sa sličnim grupama u široj regiji kroz gostovanje grupe Yarn Bombing BiH.

Maraton je koncipiran kao vikend program zajedničkog pletenja i urbane intervencije koju u svakom gradu osmišljavaju sudionici u suradnji s gostima. Moduli traju dva do tri dana ili cijeli vikend. Uz neformalno druženje te edukaciju iz pletenja i kukičanja program u svakom modulu donosi i razgovore o potencijalima akcija gerilskog pletenja u kontekstu urbane kulture i kulture mladih te predstavljanje akcija koje su druge grupe već provodile.

Zajedničko planiranje intervencije u javni prostor grada na kraju svakog pojedinog modula ima za cilj educirati aktivne članove lokalne grupe o načinima prikupljanja članova, organizaciji te komunikaciji s medijima. Završna intervencija u urbanom tkivu grada, premda u svakom gradu specifična, ima zajednički cilj otvoriti novi i drugačiji diskurs o urbanim, društvenim i političkim problemima sredine.

Maraton na iglama u Rijeci edukativnog je karaktera, čiji je glavni cilj pokretanje nove lokalne grupe uz educiranje polaznika kako i na koji način kukičati, te kako i na koji način implementirati radove u javni prostor.

Cijelookupni program, koji je dio kolaborativnog programa udruga Queer Sport Split, qSPORT (Zagreb), Art Radionice Lazareti (Dubrovnik) i Prostor Plus, završit će izložbom na kojoj će u Zagrebu biti predstavljena dokumentacija svakog pojedinačnog Maratona na iglama s naglaskom na intervencijama u javnom prostoru gradova.

Prijave za besplatnu radionicu šaljite na adresu elektroničke pošte, a vrijeme održavanja radionice je petak, 19. rujna u 14 sati, subota, 20. rujna u 14 sati te nedjelja, 21. rujna u 12 sati. Okupljanje zainteresiranih je ispred zgrade Prostora Plus, SU Molekula/Filodramamtica, Korzo 28/I, Rijeka.


Povezano