Kritika agresivne dominacije kapitalizma

utorak, 22.11.2016. - subota, 26.11.2016.
parlov_630

Ciklus NMG@PRAKTIKA udruge Mavena od 23. do 27. studenog predstavlja umjetničku akciju Marka Markovića Spomenik Mati Parlovu, te Kustosku školu koja će se baviti umjetnošću u javnom prostoru.

“Podizanjem spomenika Mati Parlovu, najvećoj istinskoj legendi hrvatskog sporta bivše Jugoslavije svjetskoga ranka, podižemo spomenik pravim i iskrenim ljudskim vrijednostima kontra lažnih ideala”, riječi su Marka Markovića kojima autor obrazlaže motivaciju za ovaj rad, te se još jednom pozicionira kao umjetnik koji spremno reagira na društvenu stvarnost koja ga okružuje. Otvarajući priču o podizanju spomenika Mati Parlovu, legendi Jugoslavenskog sporta te idolu suvremenog antifašističkog pokreta, Marković dominantnom nacionalističkom diskursu, uz koji često ruku pod ruku ide i fašizam, odgovara poznatom izrekom slavnog boksača: Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak?

Odabirom forme spomenika Marković priču razvija na više razina, u svakom slučaju jasno pogađajući poremećaje u društvenoj stvarnosti i sistemu koji je producira. Tako rad s jedne strane razvija administrativni proces kroz koji je gradskoj Komisiji za imena ulica i trgova i za spomenike upućen Zahtjev za odobrenje postavljanja spomenika Mati Parlovu, te je, bez obzira na to što odgovor na zahtjev nikad nije stigao, u administrativnim bespućima lokalne samouprave zahtjev protokoliran kao podsjetnik na humanističke vrijednosti antifašizma. S druge strane, upornošću i odlučnošću samog umjetnika, rad pronalazi svoje mjesto u javnom prostoru grada. Uklesavajući u jednu od fasada zgrade Doma mladih već spomenutu izjavu Mate Parlova Marković se suprotstavlja dominantnim spomeničkim praksama i politikama, te u trajno nasljeđe mladim generacijama ostavlja vrijednosti slobode govora, mira, tolerancija, razumijevanja i uvažavanja različitosti, vrijednosti za koje se bore najveći heroji. Na kraju, rad se realizira i kao izložba na kojoj je predstavljena dokumentacija procesa njegova nastanka. 

Ovaj Markovićev rad tako se može pripisati liniji radova kojima se autor kritički osvrće na suvremena društvena uređenja. U većini slučajeva radi se o kritici agresivne dominacije kapitalizma, ovom prilikom pak rad se dotiče fašizacije društva, fenomena nerazdvojivog od krize kapitalizma. 

Kustoska škola novi je program udruge Mavena koji se odvija kroz programsku liniju NMG EDUKACIJA, te ovom prilikom tematikom veže uz rezidencijalni boravak i izložbu Marka Markovića Spomenik Mati Parlovu. Kroz ovo izdanje kustoske škole mladi povjesničari umjetnosti, kustosi, umjetnici i aktivisti imat će priliku razgovarati o spomeničkim politikama i kustoskim praksama vezanim uz izlaganje u javnom prostoru s Markom Markovićem, umjetnikom, i Anamarijom Batistom, kustosicom, istraživačicom i predavačicom na Akademiji lijepih umjetnosti, Sveučilištu primijenjenih umjetnosti, Sveučilištu Tehnologije i WU u Beču. Uvod u Kustosku školu kao organizatorica dati će Natasha Kadin, a sudionike upoznati sa spomeničkim politikama u gradu Splitu Diana Magdić iz udruge za interdisciplinarna istraživanja Teserakt. 

Raspored događanja potražite ovdje


Povezano