Inovativne ideje mladih umjetnika

utorak, 05.06.2018. - petak, 29.06.2018.
Silba_630

Silba Environment Art, umjetničko – ekološka multimedijalna platforma, u suradnji sa inicijativom Silba Vibra i Pokretom otoka, kreće s ovogodišnjim predsezonskim aktivnostima donoseći prvenstveno lokalnom stanovništvu, ali i svima zainteresiranima, različite edukativne, umjetničke i ekološke aktivnosti.

U sklopu projekta SOS Silba Off Season, u srijedu, 6. lipnja, organizira se tesarska radionica čiji je voditelj Siniša Pocrnčić koji na Silbu stiže iz eko sela Trkulja, a godinama je aktivan kao voditelj različitih radionica drvene gradnje i permakulturnog dizajna, te jedan od autora priručnika Permakulturni dizajn u izdanju udruge ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa. On će zainteresiranima pokazati kako reciklažom ostataka dasaka i drva koje smatramo neupotrebljivima napraviti zanimljiv i kreativan vrtni namještaj i uporabne predmete. 

U petak, 8. lipnja, pošto je sunce sve jače, kreće dokumentiranje njegovih tragova najjednostavnijom i najstarijom, ali i danas vrlo zanimljivom i fascinantnom metodom – cameron obscurom. U sklopu radionice izradit će se nekoliko camera obscura koje će cijelo ljeto dokumentirati sunce s različitih lokacija na Silbi. Voditeljica radionice je Tina Bele, koja se već dugi niz godina bavi amaterskom fotografijom, a 2014. godine pohađala je radionicu Camere Obscure i od tada velikom dijelom zanemaruje digitalnu fotografiju te sama izrađuje svoje “fotoaparate” i razvija nastale fotografije.

Treća radionica je plesna i najavljuje ljetna događanja koja će ove godine biti posvećena plesu! U goste dolaze inozemni umjetnici Maayan Danoch, Miha Horvat i Ivan Mijačević. Na radionici U SVJETLU / IN LIGHT umjetnici i polaznici su istovremeno izvođači i tehničari, instrumenti i instrumentalisti. Istražuju se situacije u kojima se susreću tijelo, kretanje, zvuk i svjetlost te se razvijaju vizualne i zvučne slike radeći uglavnom sa baterijskim lampama kao izvorima svjetlosti u odnosu na kretanje, zvuk kretanja i arhitekturu pored koje se izvodi. 

U drugoj polovini lipnja, kao i prijašnjih godina, čistit će se silbenske plaže u suradnji s raznim organizacijama, neformalnim inicijativama i pojedincima sa Silbe, a u sklopu višegodišnjeg projekta GEA Garbage Epic Art prikupljeni otpad će se selektirati te njegovom reciklažom napraviti radionicu i umjetnički projekt u suradnji s KUGLA glumištem, pod vodstvom suvremenih umjetnika Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo.

U lipnju se na rezidencijalnom boravku pridružuje i danska plesna umjetnica Gunilla Lind, koja radi na razvoju novog projekta, ali i sudjelovati u silbenskim kulturnim i ekološkim aktivnostima. Ovaj rezidencijalni boravak organizira se u suradnji s udrugom Domino, zakladom Fund for others i danskom organizacijom BIRCA, a u sklopu međunarodnog pilot projekta ISLAND CONNECT. Rezultate boravka Gunilla Lind prezentirat će krajem rezidencije na Silbi, te u Zagrebu u sklopu festivala Perforacije, a nakon toga i u Danskoj.

I na samom kraju lipnja održava se radionica recikliranja plastičnih vrećica, papira i odjeće, u suradnji s udrugom ZMAG, a vodit će je Mateja Medić. Radionica recikliranja prvenstveno je namijenjena djeci i mladima, kako bi se kod njih potakla svijest o zagađenju koje nastaje uslijed lošeg gospodarenja otpadom, ali je istovremeno kreativna i zabavna. 

Ukoliko se želite pridružiti u nekoj ili svim lipanjskim aktivnostima na Silbi, te za sve dodatne informacije, javite se na mail adresu


Povezano