Gradimo drugačiji kvart

Zagreb, Centar mladih Ribnjak
petak, 21.04.2023.

U petak, 21. travnja od 11:30 sati u Centru mladih Ribnjak, Platforma Upgrade i Zelena akcija organiziraju cjelodnevno događanje Gradimo drugačiji kvart koje uključuje otvorenje izložbe fotografije, javni razgovor o klimatskim izbjeglicama, repair cafe te interkulturnu večeru.

Dan će započeti u Parku Ribnjak u 11:30 press konferencijom i otvorenjem izložbe fotografija učenika_ca Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Na press konferenciji organizatori će predstaviti pilot program Interkulturnog društvenog centra, Platformu Upgrade te suradnju Centra mladih Ribnjak i Platforme Upgrade, dok će vas izložba Gradimo drugačiji kvart potaknuti na upoznavanje života kvarta, parka i Centra mladih Ribnjak te aktivnu šetnju.

Zatim će u pola jedan, u velikoj dvorani Centra mladih Ribnjak, biti održan javni razgovor na temu klimatskih izbjeglica. Razgovor će tematizirati koncept izbjeglištva uzrokovanog klimatskim promjenama – fenomen koji će kroz naredne godine globalno postati sve relevantniji – te značenje migracija u Hrvatskoj. Na panelu će sudjelovati:

  • Drago Župarić-Iljić, profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stručnjak za migracije
  • Marija Mileta, potpredsjednica Zelene akcije i klimatska aktivistkinja
  • Lucija Mulalić, voditeljica projekata iz Centra za mirovne studije.

U 17 sati ponovno će se održati radionica oživljavanja nefunkcionalnih aparata i predmeta Popravimo zajedno, na koju građani mogu donijeti svoje nefunkcionalne predmete i aparate koje će volonteri pokušati popraviti, s ciljem promoviranja ponovne upotrebe i smanjenja stvaranja otpada kao važne aspekte održivog življenja. Za sudjelovanje je potrebno unaprijed javiti koji bi predmet htjeli popraviti (te o kakvom kvaru/problemu se radi) kako bi organizatori mogli pripremiti odgovarajući alati i dijelovi. Prijaviti se može putem e-maila ili na broj 095 515 0612. Svatko može donijeti samo jedan predmet koji se može ponijeti u rukama.

Nakon radionice, Centar za mirovne studije će s korisnicima_ama Centra mladih Ribnjak održavati Bili smo na Ribnjaku o njihovim potrebama i raznovrsnim aktivnostima koje su provodili i provode u Centru.

Kao završetak cjelodnevnog programa od 20 sati održat će se besplatna, otvorena interkulturna večera iz afričkog restorana Mama Veek’s. Na večeru su pozvani svi_e stanovnici_e kvarta i šire, a s obzirom na to da je u tijeku Bajram, večera se održava u ovo vrijeme kako bi se uskladila s iftarom (prekidanjem posta) i time bila inkluzivna za sve. Večera je otvorena te nisu potrebne prethodne najave niti prijave.


Povezano