Barutana 013, u nastavku…

utorak, 26.11.2013. -
duchamp_630

Predavanje Dada – Zagreb, Osijek, Vinkovci prezentira odjeke internacionalnog umjetničkog pokreta dada u našim krajevima. Započet u Zürichu 1916. godine u jeku Prvog svjetskog rata, taj provokativni pokret ujedinjuje aktivizam, anarhizam i nihilizam sa poezijom, slikarstvom, plesom i kazalištem. Dada aktivnost se ubrzo proširila gradovima diljem Europe i Sjedinjenih američkih država. Tijekom 1921. i 1922. godine, zabilježen je niz dadaističkih istupa u Zagrebu, Osijeku i Vinkovcima. Izdana su tri časopisa Dada Jok, Dada Tank i Dada Jazz čiji su urednici i izdavači bili Branko Ve Poljanski i Dragan Aleksić. Aleksić  je organizirao dva javna nastupa, matineju u Kinu Royal u Osijeku 20. kolovoza 1922. godine i predavanje u Hotelu Slavonija u Vinkovcima 1. studenog iste godine.  Ovo predavanje biti će fokusirano na te događaje kroz analizu manje poznatih dokumentata i novo čitanje avangardne umjetničke prakse.

Darko Šimičić (1957.) je likovni kritičar koji već dugi niz godina istražuje povijesne avangarde (zenitizam, dada, Bauhaus) i pojave i umjetnike u hrvatskoj umjetnosti 60-ih i 70-ih godina (Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora, Tomislav Gotovac). Suradnik je na međunarodnog projektu Baunet – umrežavanje ideja i prakse u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (2013-2015). Suosnivač je Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu u kojem je zaposlen kao istraživač.

Zagrebački elektroakustički muzički kolektiv Kapec Labosh duo formiran je iz želje za improvizacijom zvuka kao neponovljive linije kontakta u prostoru i kao pokušaj ukidanja vremena između proizvodnje i prezentacije glazbe, čineći na taj način glazbenika posebno neprimjetnim i omogućujući mu vrijeme za posebnu koncentraciju prema zvuku čime se kvaliteta glazbe u cjelini povećava. Projekt Jeanne Frémaux utemeljen je u Zagrebu sredinom 2000., a nastupali su u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji (muzeji i galerije, net i rock klubovi, napuštene tvornice i vojarne), te su objavljivani u Hrvatskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Austriji i SAD-u. Surađivali su s likovnim, filmskim, plesnim i kazališnim umjetnicima. 

Predavanje će biti održano u srijedu 27. studenog u Hotelu Royal u Osijeku u 19 sati, dok će glazbeni dio večeri početi u 20 sati.

Fotografija: Patricia Fugasmentales

 

 


Povezano