3. Silbensko kulturno ljeto

ponedjeljak, 16.07.2012. - subota, 01.09.2012.
silba_640

Od 17. srpnja do 2. rujna niz ljetnih kulturnih aktivnosti koje se održavaju na otoku Silbi objedinjeno je pod naslovom Silbensko kulturno ljeto koje se ove godine održava treći puta za redom. Otok Silbi postaje tako domaćinom mnogobrojnim kulturnim i edukativnim sadržajima za sve uzraste, od radionica za djecu, mlade i odrasle, predstava, umjetničkih intervencija, akcija, koncerata i performansa, do umjetničkih kolonija. Temom vode ovogodišnji se festival pridružuje borbi Silbenjana na pravo na pitku vodu te kako bi umjetnošću i edukacijom ukazao na važnost i potrebu očuvanja okoliša i prirodne pitke vode i ukazao na mogućnosti korištenja vode koju dobivamo iz prirode ali i proizvodnje pitke vode iz morske vode.

Program počinje umjetničkom intervencijom AQUA Natashe Kadin i radionicom stop animacije za djecu i mlade koju vodi umjetnica Tihana Mandušić, nastavlja se nizom aktivnosti te završava umjetničkom kolonijom Multimedijalni kamp @ Silba na kojoj će umjetnici i znanstvenici zajedničkim snagama proizvesti prototip mehanizma koji pretvara morsku vodu u pitku. Odmah po završetku festivala, aktivnosti i umjetnički radovi nastali tijekom 3. Silbenskog kulturnog ljeta bit će predstavljeni i na kopnu, u Zadru u sklopu platforme Novomedijska galerija Zadar.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala je praizvadba prve silbenske opere Kralj od Silbe. Silba je naime jedini otok koji ima svoju operu za koju je libreto napisao Ferdinand Ž. Miler, a glazbu je skladao Vjekoslav Rosenberg Ružić. Rukopis, koji je dio Ružićeve ostavštine, danas se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nastao je oko 1899. godine. U operi se spominje drevni običaj biranja seoskog kralja u 17. stoljeću, a ove godine opet će na Silbi zakratko oživjeti ovaj stari običaj u operi Kralj od Silbe.

Organizator festivala je udruga MAVENA, suorganizatori su TZM Silbe i udruga Toreta, a pokrovitelji i sponzori Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Županija zadarska, Hrvatska turistička zajednica, Mia tours d.o.o. i konoba Alavija.

Detaljan program možete preuzeti ovdje.


Povezano