Prozor u kritiku društva

srijeda, 09.09.2015. - srijeda, 09.09.2015.
grubic1_630

Igor Grubić i Bacači sjenki predstavit će svoju najnoviju suradnju u okviru edicija Zidnih novina u četvrtak, 10. rujna, u Galeriji SPOT, u Čanićevoj 6. Nakon predstavljanja edicije i razgovora s Grubićem te moderatorima Sandrom Uskoković i Borisom Bakalom okupljeni će postaviti “posljednji fragment” edicije u kasilć najbliži Livadi Franje Tuđmana, onaj u Ulici Republike Austrije. Razgovor s autorom i šetnja parkom koji čeka na svoj vlastiti spomenik bivšem Predsjedniku odvit će se u formatu središnjeg dnevnika HRT-a s početkom u 19 sati.

Edicija predstavlja nekoliko Grubićevih intervencija – uglavnom ilegalnih – u javni prostor prepoznatljivih po njihovoj kritici globalnog kapitalističkog uređenja te stanja hrvatskog posttranzicijskog društva. Edicija redom predstavlja akcije Crveni nosevi, Otisak ruke, Bicikl i zastava, Marame, Crvena nit, Ljevač željeza, Crvena fontana, Post-it kroz fotografije i Grubićeve refleksivne tekstove o samim akcijama. Tako građani Zagreba dobivaju još jedan prozor u kritiku društva kroz izvedbene intervencije u javnom prostoru. Svaka akcija predstavljena je u onim kaslićima bivše Kinoteke koji gravitiraju mjestu/lokaciji/narativu izvedene Grubićeve akcije. 

Igor Grubić je zagrebački multimedijalni umjetnik i performer; bavi se fotografijom, videom te umjetničkim aktivizmom. U svojem je umjetničkom vijeku obojio Peristil u crno, fontanu ispred Narodne banke u Zagrebu u crveno, borce NOB-a oživio zavezavši na njih crvene marame u maniri suvremenih aktera koji pružaju otpor sistemu, podržao studentsku blokadu 2009. spojivši S.S. Kranjčevića crvenim nitima za zgradu Filozofskog. Taj proslavljeni autor performansa, konceptualnih akcija, urbanih intervencija, poetskih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova je istovremeno nagrađivan i tužen.


Povezano