Prostor kao dominantna tema

četvrtak, 23.11.2017. - četvrtak, 23.11.2017.
amateri za film (1)

Udruga Slobodne veze predstavlja umjetnički duo DOPLGENGER iz Beograda u rezidenciji Motela Trogir. Doplgenger koji čine Isidora Ilić i Boško Prostran u zagrebačkoj će se Galeriji VN predstaviti u petak, 24. studenog u 18 sati.

Autorska prezentacija DOPLGENGER_ POLITIKE AMATERA u okviru projekta Dissonant (Co) Spaces i programa Posljednje budućnosti fokusirat će se na pristupe umjetničko-istraživačkog rada dua Doplgenger, s posebnim fokusom na reprezentaciju i pojam prostora kao jedne od dominantnih tema u eksperimentalnoj filmskoj praksi tog dvojca. 

Isidora Ilić i Boško Prostran su filmski/video umjetnici koji žive i rade u Beogradu. Njihovi radovi bave se odnosom između umjetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Doplgengeri dekonstruiraju filmski medij, jezik, strukturu i tekst kako bi ispitali načine putem kojih umjetnost/pokretne slike sudjeluju u kreiranju političke stvarnosti. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, Doplgenger intervenira na već postojećim medijskim proizvodima ili proizvodi u formi proširenog filma. Iako im je pokretna slika osnovni medij, njihova praksa uključuje i tekst, prostorne instalacije, performanse, predavanja i diskusije.

Na autorskoj prezentaciji održat će se projekcije filmova: Code, Eksperimentalni video, Doplgenger, Srbija / Velika Britanija, 2007, 05’22”, Youtopia, Video instalacija (insert), Doplgenger, Srbija / Velika Britanija, 2007, 08’33”, Everyman’s Dream, Eksperimentalni dokumentarni video, Doplgenger, Srbija/Velika Britanija, 2010, 9’03”, BENEATH A STARLESS SKY AS DARK AND THICK AS INK, Eksperimentalni dokumentarni video, Doplgenger, Srbija, 2016, 15’20”.

Duo Doplgenger u dugoročnoj su umjetničkoj rezidenciji MOTEL TROGIR (2016.-2017.) u okviru Dissonant (Co) Spaces projekta, a njihovo gostovanje u Zagrebu podržano je u sklopu programa Posljednje budućnosti, udruge Slobodne veze. Programe udruge Slobodne veze u 2017. podržavaju Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Grad Zagreb- gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Europska kulturna fondacija (ECF).


Povezano