Povratak u javnu sferu

četvrtak, 02.10.2014. - četvrtak, 02.10.2014.
blue_mount_loc_st_630 FOTO: Blue Mountain Local Studies

Na ovom susretu svi zainteresirani imat će priliku upoznati se s rezultatima najopsežnijeg domaćeg istraživanja o medijskom integritetu u regiji koji su objedinjeni u knjigu Značaj medijskog integriteta“Raste utjecaj oglašivača, marketinških agencija, PR agencija te banaka koje kreditiraju medije – nove prijetnje za medijsku neovisnost koje nisu obuhvaćene zakonskim odredbama. Utjecaji i pritisci dolaze od aktera koji nemaju izravne, opipljive veze s medijskim organizacijama i koji su smješteni izvan uobičajene sheme vlasnik – urednik -novinar.

Dok je do prije deset godina neprijatelj neovisnog, kvalitetnog funkcioniranja medija bila država, može se reći da su veliki komercijalni igrači glavna prijetnja neovisnosti desetljeće poslije: moć je koncentrirana u rukama nekolicine aktera koji su penetrirali u čitav niz društvenih polja te zauzimaju ključne pozicije u složenoj mreži društvenih odnosa”, stoji u izvatku iz knjige. 

Knjigu će predstaviti Saša Leković, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo i Brankica Petković, koordinatorica projekta Medijski opservatorij jugoistočne Europe. Nakon predstavljanja knjige bit će održana rasprava Kako vratiti medije i novinarstvo u službu javnosti – hrvatski slučaj, koju će moderirati Brankica Petković, a za koju će uvodna izlaganja održati Helena Popović, autorica istraživanja.

U raspravi će sudjelovati i Sandra Bašić Hrvatin, Vesna Alaburić, Zdenko Duka, Ivica Grčar, Goran Radman, Marinko Jurasić, Ana – Raić Knežević, Slavica Lukić, Mirjana Rakić, Ladislav Tomičić, Boris Trupčević, Branko Vukšić, Nada Zgrabljić Rotar te Milan F. Živković.

Predstavljanje knjige i rasprava će biti održane u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u petak 3. listopada, s početkom u 11 sati


Povezano