Opirući se zaboravu i konformizmu

srijeda, 07.12.2016. - srijeda, 07.12.2016.
zenski_antifasisticki_zagreb_izlozba_630

Održava se promocija nove edicije Zidnih novina Bacača sjenki Ženski antifašistički Zagreb, 8. prosinca u 18 sati u prostorijama Centra za ženske studije (Dolac 8). Ova edicija osmišljena je iz sakupljenih materijala istoimenog istraživačkog projekta Barbare Blasin i Ane Lovreković u organizaciji Centra za ženske studije.

Promocijom će se obilježiti 6. prosinac, dan osnivanja AFŽ-a. U sklopu promocije Ana Lovreković i Barbara Blasin će kroz malu virtualnu šetnju (predavanje) prikazati neke od lokacija značajnih za organiziranje i sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Ova edicija Zidnih novina prezentacijom nekih zaboravljenih, nepoznatih ili prešućenih biografija, lokacija i ženskih organizacija, opirući se zaboravu i konformizmu, upisuje tako iznova žensku antifašističku borbu u locus grada.

Edicija Ženski antifašistički Zagreb može se vidjeti od 8. prosinca 2016. do 10. siječnja 2017. na lokacijama: Republike Austrije 1, križanje Primorske i Deželićeve, Tratinska 14, Zvonimirova 2, Vlaška 53 i Cerska 1.

Zidne novine Bacača sjenki propituju hipertekstualnost grada i urbanu percepciju privlačenjem peripatetičkog pogleda. Zidne novine su spin-off projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača sjenki Bilježenje grada Bilježenje vremena, a nastale su iz potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine (memorije) i urbanog hiperteksta učini vidljivim u javnom prostoru. U razdoblju od 2006. do danas, Zidne novine su predstavljane predavanjima, multimedijalnim izložbama i akcijama u Puli, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Genovi, Amsterdamu, Mariboru, Ljubljani, Leidenu, Nikoziji, Pančevu, Beogradu, Manchesteru…


Povezano