Mišljenje je forma energije

utorak, 24.04.2012. - utorak, 24.04.2012.
rijeci_630

U knjizi su okupljeni eseji Riječi i slike i Govor tijela, tekstovi o Josipu Vaništi i grupi Gorgona, Dimitriju Bašičeviću Mangelosu, Goranu Trbuljaku, Grupi šestorice autora, Mladenu Stilinoviću i časopisu Maj ’75. Slijede intervjui s Julijem Kniferom, Tomislavom Gotovcem, Goranom Trbuljakom, Daliborom Martinisom, Mladenom Stilinovićem i Vladom Martekom. Eseji i intervjui već su bili objavljeni u domaćim i međunarodnim knjigama, katalozima i časopisima. Neki od njih po prvi put su objavljeni na hrvatskom jeziku, a publikacije u kojima su izvorno tiskane uglavnom se više ne mogu nabaviti. Eseji i intervjui okupljeni u ovoj knjizi govore o umjetnicima konceptualne orijentacije, o važnim akterima hrvatske umjetnosti, koji su imali i još uvijek imaju odlučujući utjecaj na mlađe generacije.

Recenzentice knjige su dr. sc. Sandra Križić Roban i prof. dr. sc. Sonja Briski Uzelac, a knjigu je dizajnirao Dejan Kršić. O knjizi će govoriti: Ana Dević, članica kustoskog kolektiva WHW; Branko Franceschi, predsjednik Hrvatske sekcije AICA; dr. sc. Sandra Križić-Roban, kustosica i teoretičarka; Dejan Kršić, dizajner, teoretičar i izdavač te autorica knjige Branka Stipančić.

Branka Stipančić je nezavisna kritičarka, kustosica i urednica. Od 1983. do 1993. radila je kao kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a od 1993. do 1996. bila je direktorica Soros centra za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Kustosica je brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autorica je i urednica  knjiga s područja suvremene umjetnosti. Godišnju nagradu hrvatske sekcije AICA Branka Stipančić je dobila za knjige objavljene u 2007. godini.

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Predstavljanje će biti održano u srijedu, 25. travnja u 19 sati.

 


Povezano