Ljudsko i umjetničko iskustvo rata

četvrtak, 17.01.2019. - četvrtak, 17.01.2019.
the_eye_on_war_630

U petak, 18. siječnja, u Galeriji Spot Ureda za fotografiju, s početkom u 18 sati održava se predstavljanje knjige Constructing the Memory of War in Visual Culture since 1914: The Eye on War, koju je dr. sc. Ann Murray kao urednica priredila za ediciju Routledge Research in Art and Politics (New York, 2018).

Ann Murray doktorirala je 2017. godine na temu memorijalizacije Prvog svjetskog rata u djelu Otta Dixa. U svojim aktualnim istraživanjima fokusira se na utjecaj rata na vizualnu kulturu u prvoj polovici 20. stoljeća, zatim na odnose politike, društva i umjetničkog djela u kontekstu njemačke vizualne kulture između dva svjetska rata te na prikaze militatne muškosti.

U knjizi je objavljeno dvadeset tekstova međunarodno relevantnih autora, proizašlih iz konferencije održane 2013. godine na Sveučilištu u Corku. Zbirka pruža uvid u transnacionalne, interdisciplinarne perspektive kojima su umjetnici uzvratili na ratna događanja, od Prvoga svjetskog rata nadalje. Većina autora istražila je veze između umjetničkog htijenja i ljudskog iskustva rata, razmatrajući ih iz pozicije izravnih svjedoka koji su svoj vizualni izričaj temeljili na osobnom iskustvu vojnika, žrtve, izbjeglice, zatvorenika, službenog umjetnika ili na neki sličan način. U objavljenim prilozima obrađene su teme posvećene propagandi, rodnim odnosima u ratno doba, poziciji žena kao umjetnika u ratu, traumi, ulozi umjetnosti u procesima sjećanja, identiteta, otpora i memorijalizacije. 

Razgovor će voditi dr. sc. Leonida Kovač i dr. sc. Sandra Križić Roban


Povezano