Jednostavno rečeno: “Putevi kooperacije i saradnje” i “Već neviđeno”

Zagreb, Booksa
petak, 07.07.2023.

Umjetnički i aktivistički kolektiv Jednostavno rečeno u petak, 7. srpnja od 20 sati u klubu Booksa predstavlja dvije publikacije: Već neviđeno zasnovanu na slučajno otkrivenom foto arhivu pribojskog fotografa i radnika FAP-a Murata Jukića, kao i svoju novu, treću po redu, publikaciju Putevi kooperacije i saradnje.

Publikacija Putevi kooperacije i saradnje nastala je kroz istoimeni projekt, rađen oko godinu dana u Priboju, Beogradu, Rijeci, Sarajevu, Zagrebu, Mariboru i predstavlja istraživanje o dugoročnim suradnjama koje su fabrike iz ovih (i mnogih drugih) gradova Jugoslavije uspostavljale i njegovale, u cilju proizvodnje i proboja na domaće i strano tržište, i ne manje važno – s ciljem povezivanja fabrika, ljudi, gradova…

“Kreirajući publikaciju, nastojali smo da osvetlimo obe strane priče o kooperaciji – onu industrijsku i tržišnu, ali i onu ljudsku, solidarnu. Kroz rad na publikaciji i kroz svoj celokupan rad, trudimo se da uspostavimo nove mostove i dijaloge, da zajedno sa kolegama iz regiona kreiramo nove puteve saradnje i solidarnosti, verujući da je to neophodno u vremenu i na prostorima u kojima živimo”, ističu članovi kolektiva.

Kolektiv Jednostavno rečeno istražuje, promišlja i predstavlja kulturno i industrijsko nasljeđe Jugoslavije. Do sada su se ponajviše bavili FAP-om iz Priboja, a tu su i: KERAMIKA Mladenovac, IKL Barajevo, “Rikard Benčić”, “Torpedo” i Autotrolej, Rijeka; “11.oktomvri” Skoplje, “Vesna” Sjenica, Radio Jugoslavija, FAMOS Sarajevo TAM Maribor, TAZ Dubrava Zagreb, AGIS Ptuj; IMK “14. oktobar” Kruševac. Nasljeđem industrijskih pogona i radijskog programa u Jugoslaviji kolektiv se bavio procesima koji su otvoreni, često spontani i pozivaju ljude na sudjelovanje i dijalog.

Kolektiv je objavio publikacije Što baš sad, što baš FAP i Već neviđeno, a autorski potpisuje i video produkciju filma FAP nije bio samo firma i niz kratkih video radova vezanih za iskustva radnika koji su u radili u tvornicama.

Iza njih su i brojne izložbe: Već neviđeno u Priboju i Beogradu i Jutro naše zore – tražeći fabriku, otkrili smo grad (Artget galerija KCB, Beograd; Zavičajni muzej Priboj; Alternativni kulturni centar GNEZDO, Kruševac; GT 22 Maribor), instalacija Sedi slobodno (Muzej Jugoslavije, Beograd); izložba Vesna – proleće Sjenice (Sjenička kuća, Sjenica) i višemedijska instalacija Tamo gde se ne čujemo sigurno je kraj sveta (Oktobarski salon Beograd) čije je segmente zagrebačka publika mogla vidjeti u sklopu programa festivala Perforacije. O samom radu više čitajte u razgovoru s članovima kolektiva, Ivanom Bogićević Leko i Lukom Kneževićem Strikom.


Povezano