Etnografija sjećanja i utišane povijesti tvornica

utorak, 26.07.2016. - srijeda, 27.07.2016.
brodogradiliste_greben_velaluka_630 Brodogradilište "Greben", Vela Luka

Umjetničko-znanstveno istraživanje industrijske baštine otoka Korčule, s naglaskom na najstarije tvornice Vele Luke – “Jadranku”, “Ambalažu” i “Greben”, prvenstveno obuhvaća nematerijalnu baštinu te etnografiju sjećanja, svakodnevice rada i života tvorničkih radnika i radnica. Posebna pozornost posvećena je specifičnosti i živopisnosti ženskog iskustva, sjećanja i naracije te bilježenju i tumačenju nepisane povijesti ljudi i mjesta u širem kontekstu vremena, društva, politike, ideologije i promjena druge polovine 20. stoljeća.

Prvo predavanje održat će se u srijedu, 27. srpnja u 21 sat u Korčuli, na platou između Hrvatske pošte i restorana “Škver”, a drugo u četvrtak, 28. srpnja u 19 sati u Vela Luci, u nekadašnjoj tvornici “Ambalaža”.

Marija Borovičkić je povjesničarka umjetnosti, etnologinja i kulturna antropologinja. Stažirala je u Laubi i Galeriji Forum. Aktivna je članica sive)(zone, prostora medijske i suvremene umjetnosti u Korčuli. Radi kao nezavisna kustosica, piše osvrte, eseje i kritike. Trenutno stažira na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Vene je kustosica u Galeriji Miroslav Kraljević i Foto galeriji KIC u Zagrebu, organizatorica ETNOFILm festivala u Rovinju, te istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO.

Više o istraživanju potražite ovdje


Povezano