Društvena uvjetovanost tijela u pokretu

četvrtak, 29.10.2015. - ponedjeljak, 02.11.2015.
badco_pokret_630

“Projekt Antitijela je višemjesečni projekt s fokusom na analizu i kritičko-povijesnu kontekstualizaciju temeljnih koreografsko-plesačkih propozicija koje su realizirane kroz minulih petnaest godina rada BADco., zatim na razmjenu tih poetičkih preokupacija s mlađom generacijom plesnih umjetnica te rad na eksperimentalnom formatu izvedbe-predavanja kojom bi se ta znanja i iskustva prenijela široj publici.

Gotovo sve koreografije BADco. izgrađene su metodom bavljenja problemom – od ‘otpora’ u plesu, montažnog tijela, kompozicije koreografije kao kompozicije dekonstruktivističke arhitekture do melodramatske koreografija, radnog tijela, tijela slapstick-a, tijela uvezanog u tehnološki okoliš i sl. Ti problemi su uvijek izlazili iz stvaralačkih i idejnih prekupacija svakog procesa pa je tako svaki proces pretpostavljao i potragu za adekvatnim koreografskim vokabularom i kompozicijskim odlukama.

Otklon u našoj poetici jednim dijelom je stoga i rezultat tog specifičnog koreografskog pristupa izvedbenom tijelu koji odudara od dominantnih tendencija koje naglašavaju primarnost, prirodnost, lakoću i fluidnost plesnog pokreta nad tijelom kakvo je formirano kroz i formira šire društvene okvire organizacije tjelesnog kretanja, tzv. ‘socijalnu koreografiju’ kakvu susrećemo u polju rada, društvene prakse, kulturne reprezentacije ili interakcije s tehnologijama. U našoj poetici tjelesno polazište za kretanje rezultat je kritičke refleksije o društvenoj uvjetovanosti tijela u pokretu”, stoji u najavi događanja.

Otvoreni treninzi-prezentacije održavaju se 30. listopada te 2. i 3. studenog od 15.30 do 19 sati u Centru za kulturu Novi Zagreb.


Povezano