Rasp(j)evani Beograd: urbani identitet i muzički video

Rijeka, Filodrammatica
nedjelja, 29.10.2023.

Nezavisna istraživačica, spisateljica i prevoditeljica Irena Šentevska održat će u Filodrammatici predavanje pod nazivom Rasp(j)evani Beograd: urbani identitet i muzički video, u petak, 29. rujna, s početkom u 19 sati.

Predavanje najavljuje skori izlazak istoimene knjige koja razmatra na koji je način grad Beograd u tri tranzicijska desetljeća (1980-2010) konstruirao svoj urbani identitet kroz polemike o popularnoj glazbi i kroz medijsku formu glazbenog videa.

Kako se format glazbenog spota razvijao u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji, je li novokomponirana narodna glazba seoski ili gradski medijski fenomen, tko su “seljaci”, “džiberi” i “papci” i kakav im je glazbeni ukus, kako definirati turbofolk na najmanje 36 načina, što je “jaranizacija” i je li Bijelo dugme stvorilo ili uništilo jugoslavenski rock – ovo su samo neka od pitanja koja se razmatraju u knjizi.

U predavanju će fokus biti na doprinosu iz Hrvatske, od strane aktera glazbene scene (od Zdenke Kovačiček do Shamsoa 69 iz popularnog benda Brkovi), publicista i akademskih komentatora koji su autorici pomogli sagledati kako glavni grad Jugoslavije, novokomponirane narodne glazbe i turbofolka (re)konstruira svoj tranzicijski identitet u bermudskom trokutu Beograd-Sarajevo-Zagreb.

Irena Šentevska je doktorirala na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Stručne radove do sada je objavljivala u jedanaest europskih zemalja, SAD-u i Indiji, za vodeće akademske izdavače (Routledge, Palgrave, Peter Lang, De Gruyter, Berghahn Books, Bloomsbury Academic, Indiana University Press itd.) Autorica je knjige The Swinging 90s: Pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika (Orion Art, Beograd, 2016). Događaj organizira udruga Drugo more u okviru programa Refleks. Ulaz je slobodan, a više o samom predavanju moguće je doznati na ovoj poveznici.


Povezano