Obrati u kustoskim praksama

ponedjeljak, 13.10.2014. - ponedjeljak, 13.10.2014.
sasa_nabergoj_630

U sklopu Kustoske platforme 2013./2014. u Galeriji Miroslav Kraljević u utorak, 14. listopada u 19 sati, gostuje Saša Nabergoj, povjesničarka umjetnosti, kustosica i kritičarka, pomoćna direktorica SCCA-Ljubljana, voditeljica kustoskog i kritičarskog edukacijskog programa World of Art, te refleksivne platforme o kulturnom radu Studio 6. Kroz svoje zagrebačko predavanje Naborgoj će se baviti sveprisutnim obratima u kustoskim praksama zadnjih dekada, kroz koje izložba postaje prostorom gdje se nešto događa, a ne samo mjestom gdje je nešto reprezentirano.

Posebno će se osvrnuti na iskustvo koncepcije i realizacije PORTIZMIRA3, trijenala suvremene umjetnosti, kojeg je recentno kurirala u Izmiru, Turskoj u suradnji s udrugom za suvremenu umjetnosti K2, otvarajući time prostor za razgovore o kustoskim praksama utemeljenim na mogućnostima trajanja, procesualnom, istraživačkom i kontekstualno specifičnom.

Okupljajući radove dvadeset i tri lokalna i internacionalna umjetnika, kojima je baza bila istraživanje i davanje kontekstualno specifičnih odgovora na datu lokaciju i prostor, Trijenale u Izmiru je bilo strukturirano kroz niz različitih formata. Prvenstveno se radilo o procesu, a ne singularnoj izložbi, fokusiranoj na različite strategije i taktike koje umjetnici koriste kako bi razvijali svoj rad.

Trijenalna izložba PORTIZMIR3 služi i kao kontekstualni okvir za promatranje različitih participativnih praksa i pokušat će otvoriti nove perspektive na teme, radne metode, taktike i strategije koje su aktualne u polju suvremene umjetnosti.

Isto tako, tijekom zagrebačkog predavanja Saše Nabergoj, bit će govora i o edukacijskim programima u polju suvremene umjetnosti, čiji je Nabergoj aktivni sudionik i konceptualizator kroz rad u SCCA-Ljubljana.

Uz predavanje, bit će predstavljena i nova publikacija praktikuma Kustoske platforme 2013./2014. na temu Suodnosi umjetnosti i proizvodnje u izdanju G-MK (izvršna urednica: Ana Kovačić, urednica: Ana Kutleša, dizajn: Ivan Klis i Damir Prizmić) s tekstovima Milice Popović i Radoslava Putara i izborom iz materijala prikupljenih i nastalih tijekom praktikuma. 


Povezano