Je li koncept klase još uvijek održiv?

nedjelja, 21.06.2015. - nedjelja, 21.06.2015.
privatno_vlasnistvo_700

Alex Demirović će predavanje naslovljeno Je li koncept klase još uvijek održiv? održati u ponedjeljak, 22. lipnja u 19 sati u prostorima Mreže antifašistkinja Zagreba (Pavla Hatza 16).

“Predavanje će se baviti naširoko diskutiranim pitanjem da li je koncept klase još uvijek primjeren za razumijevanje kompleksnosti današnjih kapitalističkih društava. Prekarni životni uvjeti, seksističko nasilje, eksploatacija prirode, iscrpljenost subjekata, privatna i javna zaduženost – sve su to aspekti dijagnoze intersekcijskih kontradikcija i kapitalizma lišenog perspektive i uočljivog subjekta otpora. Argumentirat ću da se isplati uložiti napor u ponovno promišljanje koncepta klase – koji se često percipira krajnje zastarjelim – i ponovno ga uvesti u rasprave”, piše Demirović u najavi predavanja.

Alex Demirović je marksistički teoretičar. Autor je opsežne monografije o teorijskom razvoju Frankfurtske škole, monografija o teoriji države i Nicosu Poulantzasu te brojnih knjiga iz oblasti teorije demokracije. Između ostalog, član je uprave Rosa Luxemburg Stiftung, uredništva časopisa Prokla, znanstvenog savjeta njemačkog Attaca i sindikata ver.di.


Povezano