Gdje dokumentarac susreće fikciju

četvrtak, 12.12.2013. -
wojciech_staron_630

U petak, 13. prosinca, od 16 sati u kinu Grič (Jurišićeva 6) Restart organizira masterclass poljskog direktora fotografije i dokumentarnog redatelja Wojciecha Starona, ovjenčanog Srebrnim medvjedom na Berlinskom festivalu za snimateljski rad, kao i nagradama na IDFA-i i DokLeipzigu za dokumentarne filmove koje je režirao. 

Snimatelj i redatelj Wojciech Staron pričat će o svojoj viziji dokumentarizma koja se temelji na upotrebi igrano filmskih režijskih alata u dokumentarnim pričama. Za Wojciecha dokumentarni film je refleksija odnosa koju redatelj uspije stvoriti s jedne strane sa snimateljem, a s druge strane sa svojim protagonistom, pa će na masterclassu analizirati kakvi njihovi odnosi trebaju biti da bi film bio kvalitetan i uspješan.

Predavanje je naslovljeno Gdje dokumentarac susreće fikciju, a nakon predavanja publika će moći pogledati dva najpoznatija filma Wojciecha Starona, od 19 sati Sibirsku lekciju i od 21 sat Argentinsku lekciju.

Wojciech Staron poljski je direktor fotografije, snimatelj i redatelj dokumentarnih filmova rođen 1973 godine. Diplomirao je filmsku fotografiju na Filmskoj školi u Lodzu (Poljska). Radio je kao direktor fotografije na filmovima Joanne i Krzysztofa Krauzea (Papusza, Saviour Square), Jerzyija Sladkowskog (Vodka Factory), Jaceka Blawuta (Before Twilight), a za svoj rad osvojio je prestižne snimateljske nagrade na festivalima Camerimage u Poljskoj i na snimateljskom Festivalu braće Manaki u Makedoniji. Njegov dokumentarni redateljski prvijenac Sibirska Lekcija (1998.) osvojio je nagrade na IDFA-i, Krakow Film Festivalu i na festivalu Cinema du Reel u Parizu.

Godine 2011. režirao je Argentinsku lekciju, dugometražni dokumentarac nagrađen na festivalu DokLeipzig, Montreal International Documentary Film Festivalu te nagradom Cinema Eye Honor za poseban snimateljski rad u području dokumentarnog filma. Wojciech Staron 2011. osvojio je na Berlinskom filmskom festivalu Srebrnog medvjeda kao direktor fotografije igranog filma El Primio redateljice Paule Markovitch.

Masterclass će se održati na engleskom jeziku. 

 


Povezano