Za ovu Jugoslaviju

četvrtak, 15.03.2012. - četvrtak, 15.03.2012.
knjiznica bogdan ogrizovic_500
Ciklus Jugoslavenski studiji okuplja idejno bliske sudionike, no  ne i jednoumne, te tako nastavlja višegodišnje napore da u okviru tjednih novina Novosti i njihovog priloga za teoriju prakse Aktiv, ponovo promišlja  antifašističke, marksističke i jugoslavenske stavove. Okrugli stol zamišljen je kao serija izlaganja (njih četiri), nakon kojih slijedi razgovor sudionika s modertorom. Na kraju je moguć i kratak razgovor s publikom. On je dio projekta The Meaning of Yugoslav Political Heritage (20 Years After), čiji nositelj je Srpsko narodno vijeće (SNV) iz Zagreba, a ostvaren je uz potporu Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe sa središtem u Beogradu. Na okruglom stolu sudjeluju: Mislav Žitko, Ivana Momčilović, Slobodan Karamanić i Miklavž Komelj.
Mislav Žitko prezentirat će analizu Posljednje desetljeće Jugoslavije: priprema terena za restauraciju kapitalizma koja će se temeljiti na polemičkim tekstovima Branka Horvata i nekim suvremenim prikazima jugoslavenskog potrošačkog društva.
Ivana Momčilović u svom izlaganju Lažni (divlji ) zečevi ili lažni naučnici  pokušat će analizirati ovaj gotovo zaboravljeni tekst, u svijetlu prakse jednog komunističkog prevrata (Jugoslavija), ali i jednog buržuasko-paralmentarnog sistema (Francuska) koji je u različitim momentima svog postojanja balansirao između subjektivnog i objektivnog principa u pokušajima prekida i razaranja dispozitiva dominacije.

Slobodan Karamanić u tekstu Čega je Tito ime? pokušat će Titovo ime vratiti u kontekst njegovog nastanka: u ilegalu i bespoštednu borbu protiv tiranije jer današnji pokušaji psihologizacije Tita kao apsolutnog vladara i tehničara vlasti, koji se rastežu od fascinacije do demonizacije, ideološki su oblici legitimacije nasilnog razbijanja Jugoslavije. 

Miklavž Komelj u Ulozi označitelja “totalitarizam” u raskrajanju Jugoslavije nastojat će razviti neke od teza koje je već iznio u okviru predavanja održanog 15. svibnja 2008. na Delavsko-punkerski univerzi (DPU) u AKC Metelkova u Ljubljani, u okviru godišnjeg temata Totalitarizam. Razraditi će aluzije na tadašnji povijesni trenutak kao i na atmosferu koja je vladala, a i sada vlada. 

Moderator okruglog stola je Srećko Pulig. Početak je u 19 sati.

 


Povezano