Izazovi suvremene nezavisne arhivistike

ponedjeljak, 21.09.2015. - ponedjeljak, 21.09.2015.
fanzini_630

Digitalni arhivi pokazuju se kao nužna i željena stvar jer postoje tehnološki uvjeti za dostupnost gradiva te potreba ljudi za informacijama. Problem je što poprilično malen broj institucija (stvaratelja) ima malo digitaliziranog gradiva namijenjenoga strogo javnosti. Okrugli stol Nezavisni i digitalni arhivi održat će se u utorak, 22. rujna u 19 sati, a organizira ga Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa. 

“U prvom dijelu okruglog stola problematizirat ćemo arhive sa teorijsko-konceptualnog stajališta dok ćemo u drugom dijelu analizirati konkretne primjere postojećih ili nezavisnih arhiva u osnivanju, procedura upravljanja gradivom (slaganje, opisivanje, pohrana), digitalizacije, te različitih internetskih tehnologija koje omogućavaju njihovu čuvanje i dostupnost. Također ćemo navesti primjere poput ‘Europeane’ kao transnacionalne mreže, ‘Arhineta’ kao nacionalnog sustava do nekih vaninstitucionalnih projekata.

Dosadašnji rad i važnost arhiviranja udruge Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću,  predstavit će nam arhivist Documente, Nikola Mokrović.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, koji će nam predstaviti Dunja Kučinac, zamišljen je kao fizički i virtualni arhiv otvorenog tipa, koji na jednom mjestu objedinjuje sve materijale nastale na našoj nezavisnoj kulturnoj sceni od početka devedesetih godina do danas. 

Knjižnica Ranko Helebrant, djeluje u sklopu Kuće ljudskih prava kao svojevrstan arhiv izdavaštva civilnog sektora u području nenasilja, mira, tolerancije i ljudskih prava. Neprocjenjivu vrijednost građe ima pridružena arhivska građa Documente i Građanskog odbora za ljudska prava te organizaciju čiju građu oni klasificiraju i sređuju (Antiratna kampanja). Njihov rad će nam predstaviti voditeljica knjižnice Tina Đaković.

Cilj je opisati smisao i funkciju nezavisnih i arhiva u institucionalnom smislu, razloga zbog kojih nastaju te praktičnih znanja i tehnologija koje stoje na raspolaganju pri njihovu osmišljavanju. Naročito se problematizira status arhiviranja kao aktivističke djelatnosti, odnosno kao djelovanja koje želi pružanjem određenog sadržaja kroz određenu formu predstaviti širem društvu određene ideje i učiniti ih vidljivim i relevantnim. To se vrši kroz analizu ideja community arhiva i sveobuhvatnih arhiva”, ističe se u najavi okruglog stola. 

Okrugli stol će moderirati Sebastijan Brumec koji će ujedno, kao voditelj Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa, predstaviti njen arhiv fanzinske i srodne građe te digitalizirani arhiv fanzina u sklopu internetske stranice www.fanzini.hr.


Povezano