Problemi upravljanja vodama

srijeda, 24.09.2014. - četvrtak, 25.09.2014.
voda_630

Fokus konferencije biti će rasprava o participativnim modelima upravljanja javnim poduzećima za vodoopskrbu i odvodnju. Naime, u javnom prostoru dominira diskurs po kojemu se izbor svodi na privatizaciju ili održanje statusa quo koji često znači neučinkovito, koruptivno i klijentelističko upravljanje resursima.

Razni su problemi upravljanja vodama u Hrvatskoj. Netransparentan sustav koncesija za zahvaćanje voda, veliki gubici u  mreži (više od 40%), neujednačenost cijena vode, značajno manja pokrivenost odvodnjom nego vodopskrbom samo su neki  od problema. Rješavanje ovih problema otežava sustav upravljanja vodama koji je nominalno decentraliziran, a u stvarnosti  koncentriran u jednom poduzeću. Ovakvo nepoklapanje formalnih i stvarnih odnosa moći jača važnost osobnih kontakata, tj. mogućnost pojave klijentelizma i korupcije, te otežava utvrđivanje odgovornosti. 

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je Zelena akcija provela u suradnji s Fakultetom političkih znanosti, očekuje se odaziv predstavnika Ministarstva koji bi predstavili planove izmjena na ovom području, kao i izlaganja o iskustvima iz Italije i Grčke.

Detaljan opis konferencije potražite ovdje, a dnevni red konferencije – ovdje. Zainteresirani se za sudjelovanje mogu prijaviti do 23. rujna do 16 sati. Konferencija će se održati 25 i 26. rujna od 10 do 16 sati u Novinarskom domu u Zagrebu. 


Povezano