Novi odnosi pod utjecajem novih tehnologija

petak, 29.06.2018. - petak, 29.06.2018.
Network_Effect_vizual_630

U organizaciji udruge Drugo more i Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba, u subotu, 30. lipnja u Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka) održava se međunarodna konferencija Network Effect na kojoj će nekoliko europskih stručnjaka raspravljati o političkim i društvenim posljedicama umrežavanja, s posebnim fokusom na domenu kulture.

Na konferenciji sudjeluju Annelie Berner s Instituta za interakcijski dizajn iz Kopenhagena, Donato Ricci s istraživačkog centra médialab koji djeluje u okviru Pariškog instituta političkih znanosti, Ljiljana Kolešnik, Sanja Sekelj i Nikola Bojić sa zagrebačkog Instituta za povijest umjetnosti, Edgar Buršić s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije iz Pule i Davor Mišković iz Drugog mora.

Konferencija se održava u okviru međunarodnog projekta State Machines koji propituje utjecaj novih tehnologija na nove odnose među državama i građanima, kao i na situacije u kojima država više nema nikakvu ulogu. Jedan od ciljeva projekta je u proučavanju i vrednovanju posljedica umrežavanja, pogotovo u domeni kulture. S velikim utjecajem na stvaranje brojnih kreativnih susreta u vremenu i prostoru tijekom 20. stoljeća, kao i tehnologiziranih i transkulturalnih suradničkih platformi karakterističnih za 21. stoljeće, mreže su imale iskonsku važnost u razvoju kulture; istovremeno, raznolikost modela umrežavanja je u različitim društvenim okruženjima spontano ili namjerno dovodila do stvaranja hijerarhija i podjela među ljudima.

Prezentacije i diskusije vodit će se na engleskom jeziku oko dvije osnovne podteme, pri čemu će panel na temu modela umrežavanja trajati od 10 do 13 sati, a razgovori na temu mrežnih sučelja od 16 do 19 sati.

Ulaz je slobodan, a više o konferenciji i samim prezentacijama saznajte na internetskoj stranici Drugog mora.


Povezano