Transidiomatski glazbeni eksperimenti

subota, 03.06.2017. - subota, 03.06.2017.
mimika_WEB

MIMO, Dvorana Gorgona/HR1, 4. lipnja

U nedjelju, 4. lipnja u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u sklopu projekta Medijski inventar muzičkih originala (MIMO) nastupaju Franz Kafka Ensemble i Mimika Orchestra. Nastupi ovih dvaju sastava okupljeni su u zajednički program pod nazivom Etno-cirkuski progresivni moderni jazz, a njihova je glazba obilježena stilskim eklekticizmom i zvučnim eksperimentima.

Instrumentalni sastav Franz Kafka Ensemble okupljen je oko grupe glazbenika sa zagrebačke nezavisne scene koji sviraju ili su svirali u bendovimakao što su Peach pit, Cul-De-Sac, Haustor, Porto Morto, Brujači i mnogi drugi. U njihovom zvuku mogu se čuti zvuci afričke tradicionalne glazbe, slobodnih jazz improvizacija, matematički strukturiranog rocka, minimalizma, filmova francuskog novog vala i mnogi drugi. Ovom će prigodom predstaviti materijale pripremljene za novi album.

Mimika Orchestra je alternativni progresivni orkestar s jazz, folklornim i elektroničkim utjecajima, koji vodi saksofonist i skladatelj Mak Murtić. Sastavljen od vokala, limenih i drvenih puhača, velike ritam sekcije i live elektronike, ovaj dvadeseteročlani orkestar izvodi Murtićevu transidiomatsku glazbu u kojoj se jazz stapa s drugim glazbenim vrstama i umjetničkim formama, oslanjajući se pritom na antropološke, kulturološke i mitološke pripovjesti. Orkestar na MIMO-u predstavlja kompozicije s nadolazećeg albuma Divinities of the Earth and the Waters koji je koncipiran kao pogrebna ceremonija iz doba predindustrijskog Balkana.

Koncerti MIMO ciklusa imaju izravni prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija i video live stream na portalu ziher.hr, te na MIMO facebook stranici i MIMO Yotube kanalu.


Povezano